Olet täällä

Suomalaisbroilerissa EU-maista vähiten antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-bakteereja

Suomalaisissa broilereissa ja broilerinlihassa todettiin antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-bakteereja vähiten EU-maista vuonna 2016, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedottaa.

ESBL:t ovat bakteerien entsyymejä, jotka pilkkovat tehokkaasti eräitä yleisimmin käytettyjä antibiootteja.

Koko EU:ssa antibioottiresistenssi oli vuonna 2016 edelleen yleistä eläimistä ihmisiin tarttuvissa bakteereissa.

Raportin julkaisi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC. Vuosittain julkaistavassa raportissa seuranta kohdistui vuonna 2016 erityisesti siipikarjaan ja siipikarjan lihaan.

Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrissä isoja eroja EU-maiden välillä

Siipikarjaparvissa esiintyvien ESBL-bakteerien ja sen kaltaisten bakteerien esiintyvyys vaihteli merkittävästi EU-maiden välillä.
Keskimäärin kyseisiä bakteereja todettiin 47 prosentissa broilerin ja 57 prosentissa broilerinlihan näytteistä. Suomessa ESBL-bakteereja todettiin vähiten, 14 prosentissa broilerin ja 22 prosentissa broilerinlihan näytteistä.

Kahdesta jäsenmaasta, Romaniasta ja Kyproksesta, löydettiin erityisen vastustuskykyinen karbapeneemeille resistentti bakteeri. Löydös on Eviran mukaan huolestuttava, koska karbapeneemeja käytetään vakavien infektioiden hoidossa ihmisillä. Niiden käyttö eläimille ei ole edes sallittua.

Kolistiiniresistenssi alhaisella tasolla koko EU:ssa – Suomesta puuttuu kokonaan

Vuonna 2016 kolistiinille vastustuskykyisiä bakteereja todettiin EU:ssa vain vähän – kahdella prosentilla siipikarjan salmonelloista ja E. coli -bakteereista. Suomessa niitä ei todettu.

Kolistiini on antibiootti, jota pidetään viimeisenä vaihtoehtona tiettyjen moniresistenttien bakteerien aiheuttamien infektioiden hoidossa ihmisillä.

Toisin kuin monissa muissa EU-maissa, Suomessa ei käytetä kolistiinia eläinlääkinnässä.

Broilereista eristettyjen kampylobakteerien vastustuskyky eli resistenssi on Suomessa edelleen pysynyt alhaisena verrattuna EU-maiden keskiarvoon.

 

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

 

 

Kommentit

Anonymous

Siitä huolimatta Suomeen tuodaan broilerin lihaa ulkomailta.

Samankaltaista sisältöä