Olet täällä

Ruotsissa harrastesiipikarjasta löytynyt lintuinfluenssaa

Ruotsin itärannikolla todettiin viime viikolla korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N6 -tartunta harrastesiipikarjassa, Eläinten terveys ETT ry tiedottaa.

105 linnun tila sijaitsee Östhammarissa, Uppsalan läänissä.

Tilan kaikki linnut lopetettu

Tilalla oli yhteensä 28 kanaa, 11 kalkkunaa, yksi hanhi, 22 fasaania, 40 kyyhkystä ja kolme viiriäistä. Näistä 15 kanaa, 1 viiriäinen ja kaksi kalkkunaa oli kuollut ja yksi kalkkuna oireili, kun tartunta todettiin noin viikko sitten. Kaikki linnut on nyt lopetettu.

Kymmenen kilometrin säteellä tartuntatilasta ei sijaitse muita tuotantosiipikarjayksikköjä.

Eri lintulajien pito samalla tilalla on riski

Eri lintulajien pito samalla tilalla on aina riski tartuntojen leviämisen kannalta – varsinkin, jos osa linnuista on ulkoilevia vesilintuja.

Ruotsissa ei ole Suomen kaltaista siipikarjan ulkonapitokieltoa. Vesi ja rehut tulee Ruotsissakin kuitenkin olla suojattu luonnonvaraisilta linnuilta.

Ruotsissa on aiemmin todettu saman tyypin lintuinfluenssatartunta merikotkalla ja hiirihaukalla.

Lintuinfluenssan ennaltaehkäisy tärkeää

Lintuinfluenssa on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä eläintauti.

Taudin torjunnan kannalta tärkeitä keinoja ovat tautisuojauksen ylläpito siipikarjatiloilla, siipikarjan eristäminen luonnonvaraisista vesilinnuista ja ulkomaisten maatilavierailujen jälkeisen karenssiajan noudattaminen.

 

Lähde: Eläinten terveys ETT ry, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Samankaltaista sisältöä