23.03.18

Tanska suunnittelee Saksan rajalle aitaa estääkseen afrikkalaisen sikaruton leviämisen

Aidan tarkoitus on estää tautia kantavien villisikojen pääsy Saksasta Tanskaan ja siten afrikkalaisen sikaruton leviäminen maahan.

Tanska on päättänyt ryhtyä kovempiin toimiin afrikkalaisen sikaruton (ASF) torjumiseksi, Global Meat News kertoo. Tanskan hallitus ja kansanpuolue ovat hyväksyneet joukon aloitteita, joilla pyritään estämään taudin leviäminen maahan.

Merkittävin aloitteista on aidan rakentaminen Saksan ja Tanskan yhteiselle rajalle. Aidalla pyritään estämään tautia kantavien villisikojen pääsy Tanskaan.

Mistään vaatimattomasta kulkuesteestä ei ole kyse, sillä aita tulisi suunnitelmien mukaan olemaan seitsemän kilometrin pituinen ja 1,5 metrin korkuinen. Se upotettaisiin noin 50 senttimetriä maan alle.

Sianlihanlihan vientiä suojeltava tanskalaispäättäjien mukaan kaikin keinoin

Sianliha on Tanskalle tärkeä vientituote. Jos AFS leviäisi maahan, sianlihan vienti kolmansiin maihin päättyisi kokonaan. Tämä olisi kova isku Tanskan vientimarkkinoille. Päättäjien mukaan Tanskan sianlihan vienti onkin suojattava kaikin keinoin.

Aidan lisäksi ASF:n leviämistä pyritään tehostetusti estämään muun muassa koventamalla rangaistuksia rikkomuksista, jotka saattaisivat tuoda ASF:n Tanskaan. Tällaisia rikkomuksia ovat esimerkiksi huonosti tehdyt desinfioinnit eläinten kuljetusten jälkeen, laittomat ruuan maahantuonnit tai laittomien ruuantähteiden käyttö sikojen ruokinnassa.

Myös Tanskaan jo pesiytyneen villisikapopulaation metsästystä aiotaan edelleen tehostaa.

Lähde: Global Meat News

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja