Olet täällä

Tuotosseurantakarjojen tuotos ja tilakoko kasvoivat – kannattavuudessa ei silti muutoksia

Tuotosseurantakarjan tuotos nousi ja tilakoko kasvoi viime vuonna, ProAgria tiedottaa. Suomalaisista maitotiloista 70 prosenttia on mukana tuotosseurannassa.

Suomalaisen tuotosseurantakarjan tilakoko oli viime vuonna keskimäärin 43,8 lehmää. Keskimääräinen tilakoko kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 2,3 lehmällä. Yksi lehmä tuotti keskimäärin 9 675 kiloa maitoa. Nousua oli vuoteen 2016 verrattuna 133 kiloa lehmää kohti.

Luomutuotosseurantatilojen keskimääräinen tilakoko oli 60,9 lehmää. Keskituotos luomutiloilla oli 8 690 kg/lehmä. Tuotosseurantalehmistä 3 prosenttia on luomutuotannossa.

Poistettujen eläinten keskimääräinen elinikäistuotos oli viime vuonna 27 610 kiloa.

Energiakorjatun maitotuotoksen mukaan Suomen tuottoisimmat karjat sijaitsevat Kuopiossa, Hollolassa ja Siikajoella. Parhaimman karjan tuotos on 14 491 kg energiakorjattua maitoa.

Ruokintaa suunnitellaan yhä tarkemmin

Karjan ruokintaa suunnitellaan entistä tarkemmin. ProAgrian ruokintapalveluja käyttää lähes 70 prosenttia tuotosseurantatiloista. Sateinen kesä lisäsi säilörehun kosteutta ja laatuvaihteluita, mitä tasapainotetiin tiheämmällä näytteiden otolla ja suunnitelmilla.

Ruokinnassa ei tapahtunut edellisvuoteen verrattuna juurikaan muutoksia. Väkirehujen osuus pysyi edellisvuoden tasolla, 45 prosentissa. Ostorehujen osuus hieman nousi, ja oli nyt 33 prosenttia.

Tilojen kiinnostus lehmien rehun hyväksikäyttöön on kasvamassa. ProAgrian mukaan Suomessa lehmien rehun hyväksikäyttö on hyvä, mutta vaihtelu on suurta eri tilojen välillä.

Kannattavuudessa ei muutoksia

Kannattavuus pysyi maitotiloilla samalla tasolla kuin vuonna 2016. Maidon tuottajahinta nousi 37,75 sentistä/litra 38,31 senttiin/litra, eli nousua oli 1,5 prosenttia. Vastaavasti maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksissä nousua oli 1,6 prosenttia. Vuoden 2017 kannattavuuskertoimien keskiarvon ennustetaan laskevan laskennan edistyessä noin 0,7:ään.

”ProAgrian tähän mennessä laskettujen tietopankkitietojen mukaan maidon nettotuotantokustannukset olivat viime vuonna keskimäärin 41 snt/litra ja maidon myyntitulot olivat jälkitilit huomioon ottaen 39 snt/litra. Yrittäjän tappio oli 2 senttiä litraa kohden”, Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitosta sanoo tiedotteessa.

Vuonna 2018 maitotilojen kannattavuus säilynee samalla tasolla kuin vuonna 2017. Vaikka maidon hinnassa on pientä nousua vuoteen 2017 verrattuna, myös tuotantopanosten hinnat ovat nousseet.

Lisätietoa sekä Maidontuotannon tulokset 2018 -seminaarin materiaalit löytyvät osoitteesta www.proagria.fi/maito2018.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä