03.05.18

Nautaeläinluettelon byrokratiaan helpotusta

Jatkossa erillistä nautaeläinluetteloa ei enää tarvitse ylläpitää, jos tekee tapahtumailmoitukset sähköisesti 7 päivän kuluessa suoraan nautarekisteriin.

Nautaeläinten tapahtumailmoitusten tekeminen helpottuu, maa- ja metsätalousministeriöstä tiedotetaan. Erillistä nautaeläinluetteloa ei enää tarvitse ylläpitää, jos tekee tapahtumailmoitukset (esim. eläimen syntymä tai poisto) sähköisesti 7 päivän kuluessa suoraan nautarekisteriin.

Tähän saakka eläimiä koskevat tapahtumat on pitänyt merkitä nautaeläinluetteloon viimeistään kolmantena päivänä tapahtumasta.

Muutos koskee sähköistä rekisteriä hyödyntäviä tiloja, joita on valtaosa tiloista. Lomakkeella ilmoittavia eläintenpitäjiä muutos ei koske.

Muutos osa hallituksen byrokratiatalkoita

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan muutos on osa hallituksen byrokratiatalkoita.

”Olen norminpurun hengessä yhdessä ministeriön virkamiesten kanssa kiertänyt kenttää ja kuullut viljelijöiden huolia tiukoista eläinten rekisteröintivaatimuksista. Yksi keskeisimmistä on ollut vaatimus ilmoittaa nautojen tapahtumatiedot 3 vuorokauden kuluessa joko tilaluetteloon tai nautarekisteriin. Olemme selvittäneet asiaa ja arvioineet, että digitalisaatio tälläkin alueella on edennyt paljon ja aika on kypsä sääntöjen muuttamiseksi”, Leppä toteaa tiedotteessa.

Lepän mukaan vaatimuksesta on myös aiheutunut tarpeettoman paljon sanktioita tiloilla, ja muutoksen ansiosta tilanne helpottuu selvästi.

Takautuvasti voimaan vuoden 2018 alusta

Luonnos asetusmuutokseksi lähtee lausunnoille vielä tällä viikolla. Asetus on tarkoitus saattaa takautuvasti voimaan vuoden 2018 alusta ja se otetaan huomioon kuluvan vuoden valvonnoissa.

Ruotsissa on vastikään tehty vastaava muutos.

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja