Olet täällä

Kuivuuden kärvistelemässä Ruotsissa ehdotetaan kotieläinten rehupulaan jo vanhan ajan menetelmiä

Metsälaitumet ja metsistä kerätyt oksat ja lehdet olivat ennen vanhaan tärkeää ravintoa kotieläimille. Kuva: Pixabay

Suomen ohella kovat helteet ja kuivuus piinaavat lähes koko Pohjois-Eurooppaa, uutisoi Yle.

Ruotsissa kuivuus on ollut historiallisen paha – vastaavaa kuivuutta ei ole Ruotsin maanviljelijöiden järjestön mukaan nähty sitten vuoden 1992. Ruotsi onkin päätynyt hakemaan kriisirahaa EU:lta, kertoo Kauppalehti.

Ruotsin laajojen maastopalojen lisäksi suurta huolta aiheuttaa rehun riittävyys, sekä toisaalta korjatun rehusadon mahdollinen voimakas hinnannousu. Vastaavaa keskustelua on käyty myös Suomen päässä. ProAgrian mukaan etenkin suomalaisilla luomukotieläintiloilla huoli rehujen riittävyydestä on vakava.

Ruotsalaislehti Land Lantbruk ehdottaa, että vanhat ja vuosisatoja käytetyt, mutta sittemmin lähes unohdetut eläinten ruokintamenetelmät voisivat tällaisina aikoina olla jälleen varteenotettavia vaihtoehtoja. Yksi esimerkki lähes unohdetuista ravinnonlähteistä ovat puiden lehdet ja oksat.

Ennen vanhaan puista ja vesakoista kerätty vihermassa, kuten lehdet, oksat ja jopa puiden kaarna, oli karjalle elintärkeää ravintoa. Niiden avulla eläimet selvisivät hengissä pitkästä talvesta. Aikaisemmin myös karjan vapaa laiduntaminen metsälaitumilla ja muilla perinnemaisemilla oli yleistä.

Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston SLU:n tutkijat ehdottavat, että vanhoja karjan ruokintaperinteitä voisi ottaa uudelleen käyttöön. Näin kotieläinsektorin riippuvuus nurmirehun tuotannosta vähenisi. Pensaat, puut ja vesakot voisivat tarjota ravintoa kotieläimille myös kuivempana kasvukautena, kuten tänä vuonna. Tämä lisäisi myös maatalousympäristön monimuotoisuutta.

Tutkijat kuitenkin myöntävät, että nykymaatalouden kaltaisissa suurissa kotieläintuotantoyksiköissä lehtiä ja oksia täytyisi kerätä valtavat määrät, mikä olisi haasteellista. Menetelmiä tulisi kehittää, jotta ravintoa saataisiin kerättyä, kuljetettua tiloille ja kuivattua tarpeeksi tehokkaasti ja isossa mittakaavassa.

 

Lähde: Land Lantbruk, Yle, Kauppalehti

Kommentit

Anonymous

Älkää unta nähkö, että kerppuja lähdettäisiin metsiin keräämään ja maataloustuotteista maksettaisiin lähinnä nimellinen korvaus, millä ei ole mitään tekemistä tuotantopanosten kanssa. Jo nyt on selvää, että maajussit laittavat hanskat naulaan, niin älytöntä on meijereiden ja teurastamoiden hintapolitiikka. Varmaan pitää lyödä kaikki alas, ennen kuin herra tajuaa bisnestensä idean. Katsotaan sitten, miten markkinatalous toimii...

Anonymous

Ei muuta kun lopetetaan maanviljely kokonaan niin näkevät kuinka käy.

Samankaltaista sisältöä