20.08.18

ETT varoittaa rehujen ja kuivikkeiden tuonnista ASF-riskialueilta

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) tapauksista on raportoitu tänä vuonna laajasti Euroopasta ja lähialueilta. Sikarutto jatkaa leviämistään myös muualla maailmassa.

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) tapauksista on raportoitu tänä vuonna laajasti Euroopasta ja lähialueilta. Sikarutto jatkaa leviämistään myös muualla maailmassa, uutisoi Eläinten terveys (ETT ry).

Kansainvälisiin uutisotsikoihin on osunut muun muassa heinäkuussa Venäjällä Leningradin alueella kahdessa takapihasikalassa todettu afrikkalaista sikaruttoa. Elokuun alussa Koillis-Kiinassa taas todettiin tuotantosikalassa maan ensimmäinen ASF-tautitapaus, joka johti laajoihin turvatoimiin. Viime viikolla tanskalainen Landbrugsavisen kertoi ASF:n iskeneen tanskalaisomisteiseen 1200 emakon yhdistelmäsikalaan Liettuassa.

Vuoden 2018 aikana Euroopan Unionin alueella on todettu 883 ASF-tautitapausta kotisioissa ja 3740 tapausta villisioissa. Tautitapauksissa osallisena oleva eläinmäärä vaihtelee muutamasta siasta tuhansiin sikoihin isossa tuotantoyksikössä. Tuotantosikatapauksia on todettu eniten Romaniassa (675 tapausta), Puolassa (91 tapausta) ja Liettuassa (43 tapausta). Ukrainassa tuotantosikatapauksia on tänä vuonna raportoitu 62.

Villisioissa afrikkalaista sikaruttoa on todettu erityisen paljon Puolassa (1776 tapausta) ja Liettuassa (1147 tapausta). Virossa ja Latviassa villisikojen tautitapauksia on todettu satoja (Viro 191 ja Latvia 487). Ukrainasta on raportoitu 36 villisikatapausta.

ETT:n saamien tietojen mukaan ASF-asiantuntijat ennustavat, että Baltian maissa ASF-tartuntojen esiintyminen alkaa tekemään aaltoliikettä itä-länsisuunnassa. Tauti ei siis ole häviämässä Baltian maista vaan jatkaa leviämistään ja muodostaa riskin taudin siirtymiselle yhä uusille alueille.

Tuontikuivikkeet ja -rehut voivat myös aiheuttaa tartuntariskiä

Euroopan ASF-riskialueilta korjattu heinä, olki ja vilja aiheuttavat merkittävän riskin afrikkalaisen sikaruton leviämiselle. EU-lainsäädäntö edellyttää riskialueilla tällaisten tuotteiden käsittelyä ASF-viruksen tuhoamiseksi tai varastointia villisioilta suojattuna. Heinää ja viljaa tulee varastoida 30 vuorokauden ajan ja olkia 90 vrk ennen niiden käyttöä sikaloissa.

Vaikka ASF-virusta pidetään erityisen kestävänä ympäristöolosuhteita vastaan sairaan eläimen lihassa ja veressä, kuivassa ympäristössä ja auringonvalossa virus säilyy Ruotsin eläinlääkintäviraston (SVA) mukaan vain joitain päiviä. Alhainen pH (< 4) tuhoaa viruksen tehokkaasti, mutta säilörehussa tai ilmatiiviisti säilötyssä korsirehussa ei riittävän alhaista pH:ta saavuteta ilman säilöntähappoja.

ETT varoittaa ASF-riskialueilta tuotujen rehujen ja kuivikkeiden sisältämästä ASF-riskistä ja suosittelee, ettei esim. olkea, olkipellettejä, heinää tai käsittelemätöntä viljaa tuoda Suomeen eläintiloille ASF-riskialueilta.

Lähde: Eläinten terveys ETT ry

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja