Olet täällä

Säilörehulla lisää maitorasvaa

Voi on luonnollista ja hyvän makuista ja suomalaisen voin laatua arvostetaan. Maitorasvan maailmanmarkkinahinta on ollut korkealla tasolla jo pari vuotta. Nyt voin arvostus näkyy myös tuottajalle asti: Valio on ilmoittanut korottavansa maidon rasvakymmenyksen arvoa yli 50 %. Samanaikaisesti valkuaiskymmenyksen arvo laskee 7 %. Näin isot muutokset kannattaa huomioida tilan toiminnan suunnittelussa.

Kuinka helposti maidon rasvapitoisuus sitten heilahtaa uusiin toiveisiin sopivaksi? Vaihdetaanko lehmärotua ja jalostustavoitteita? Olisiko jotain nopeampaa keinoa?

Ruokintakeinot vaikuttavat tuotokseen nopeasti. Kun halutaan maitoon lisää rasvaa, on ensinnäkin varmistettava, että ruokinta mahdollistaa pötsin optimaalisen toiminnan. Riittävästä kuidun saannista tulee huolehtia, sillä se on edellytys pötsin normaalille toiminnalle sekä maitorasvan synteesille. Ruokinnan toteutuksessa onkin syytä tarkkailla, että karkearehua kuluu suunnitelman mukaisesti.

Karkearehun pitää siis olla maittavaa, muuten toteuma ei vastaa suunnitelmaa. Karkearehun maittavuuteen vaikuttaa säilönnän onnistuminen. Maittavuutta heikentävät korkeat määrät haihtuvia rasvahappoja, maitohappoa tai ammoniakkia tai rehun alhainen sokeripitoisuus.

Rajoita maidon hinta ylös

Rehun säilöntä on myös keino vaikuttaa maidon pitoisuuksiin. Yksi vahvimmista keinoista saada maitoon lisää rasvaa on estää säilönnän aikana liiallinen käyminen eli rajoittaa käymistä. Säilörehun jäljellä olevat sokerit kertovat, että käymisen rajoittaminen on onnistunut.

Siilossa tapahtuvan käymisen rajoittaminen säästää energiaa pötsimikrobeille, jolloin myös mikrobivalkuaista muodostuu pötsissä enemmän. Lisäksi rajoittuneesti käynyt rehu on maittavaa.

Säilöntäainevalintaa tehdessäsi valitset myös maidon pitoisuuksia. Valitse viisaasti ja saat paremman hinnan maidostasi.

  • AIV rajoittaa rehun käymistä, toisin kuin biologiset säilöntäaineet.
  • Rajoittuneesti käynyt säilörehu parantaa maidon pitoisuuksia ja hintaa.

AIV-ennakkomyynti on alkanut. Hyödynnä ennakkotilaajan etu ja tilaa kotimaiset AIV-säilöntäaineet kauden edullisimpaan hintaan 1.10. alkaen!

www.AIV.fi

 

Kirjoittaja: Arja Seppälä

Lähteet:
Huhtanen P., Nousiainen, J.I., Khalili, H., Jaakkola, S. and Heikkilä, T. 2003. Relationships between silage fermentation characteristics and milk production parameters: analyses of literature data. Livestock Production Science 81: 57–73.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä