Olet täällä

Suomalaismeppi varoittaa: antibiootit ruuantuotannossa uhka terveydelle

Broilerinlihaa. Kuva: Pixabay

Liika antibioottien käyttö ja antibioottiresistenssi ovat uhka niin ihmisille kuin eläimillekin, suomalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen muistuttaa tiedotteessaan.

Vaikka Suomessa antibioottien käyttö ruuantuotannossa on hyvällä tolalla, ulottuvat antibioottien varomattoman käytön vaikutukset tuontilihan kautta meille saakka.

”Monta kertaa kuluttajilla on sellainen käsitys, että ravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä tarjottu broileri olisi kotimaista, koska ruokakaupassa asioidessa lähes koko valikoima on suomalaista ja on jopa tiedossa, miltä tilalta liha on peräisin”, Pietikäinen huomauttaa.

”Kuitenkin suurtalouskeittiöiden ja ravintoloiden hankinnat kohdistuvat hinnaltaan halvempiin, Suomen ja usein myös EU:n ulkopuolelta tuotuihin broilerituotteisiin, joiden kasvatuksessa ei antibiootteja ole säästelty tai säädelty”, Pietikäinen jatkaa.

”Siksi olisikin tärkeää, että ravintoloiden ja suurtalouskeittiöiden ruokien alkuperä olisi tiedossa ja näkyvillä.”

Parlamentissa keskustellaan asian tiimoilta torstaina

Pietikäinen yhdessä yli 40 muun europarlamentaarikon kanssa esitti komissiolle kysymyksen liittyen eläinten hyvinvointiin, mikrobilääkkeiden käyttöön ja teollisen broilerituotannon ympäristövaikutuksiin. Parlamentti keskustelee kysymyksestä torstaina.

Kysymyksessä painotetaan, kuinka antibioottien käytöllä yritetään usein kompensoida eläinten huonoja ja riittämättömiä olosuhteita.

”Karu totuus on, että broilereita kasvatetaan kymmenin tuhansin paljaissa vajoissa, märällä alustalla ja ilman mahdollisuutta osallistua luonnolliseen käyttäytymiseen”, komissiolle esitetyssä kysymyksessä korostetaan.

Eläinten huonoja oloja kompensoidaan antibiooteilla

”Eläinten huonot olot edellyttävät usein laajamittaista hoitoa antibiooteilla epidemioiden ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi, mikä on kansanterveyden kannalta erittäin huolestuttavaa. Useat siipikarjan taudinaiheuttajat voivat aiheuttaa vakavia sairauksia myös ihmisissä”, kysymyksessä selitetään.

 

Lähde: www.sirpapietikainen.net

Kommentit

petterilä

Onpahan aikoihin eletty, kun meppi epöilee Suomen viranomaisten elintarvikevalvontaa toimimattomaksi. Kumpikohan pitöisi vaihtaa:Evira vaiko meppi???

Samankaltaista sisältöä