Olet täällä

Säilörehu on myös valkuaisrehu

Valkuainen on edelleen arvokkain maidon komponentti, ja valkuaisrehut monesti yksi tilan suurimmista menoeristä. Säilörehun hyvä maittavuus säästää ostorehuja ja kukkaroa.

Valkuainen on edelleen arvokkain maidon komponentti. Samalla valkuaisrehut ovat monella tilalla yksi suurimmista menoeristä. Valkuaistäydennyksen tarpeeseen vaikuttaa voimakkaasti kotoisten rehujen laatu. Täydennystä optimoitaessa säilörehun käymislaadun merkitys hukkuu lukuisten samanaikaisesti optimoitavien seikkojen joukkoon. Kuitenkin, käymislaatu on seikka, johon viljelijä voi itse vaikuttaa toisin kuin esim. ostoväkirehujen hintaan.

Eläimen tuotosvaste syötyyn säilörehun valkuaiseen riippuu säilörehun käymislaadusta. Tutkimusten perusteella on todettu, että lypsylehmällä säilörehun käymislaadun merkitys on yhtä suuri kuin noin yksi kg rypsirouhetta/päivä/lehmä. Kasvavilla naudoilla vastaavasti vaikutus on noin 0,4 kg rypsirouhetta. Tämä valkuaismäärä voidaan joko säästää tai hävittää säilönnässä, ilman että muutoksia tehdään lannoituksessa tai kasvilajivalikoimassa.

Säilörehun käymislaatu vaikuttaa rehun syöntiin ja pötsissä käymistyyppiin. Pötsissä mikrobimassan eli mikrobivalkuaisen tuotanto tehostuu, kun syönti kasvaa. Eli pötsi työntää valmista mikrobimassaa nopeammin eteenpäin ruuansulatuskanavassa, jotta uusi syöty rehu sopii pötsiin. Mikrobivalkuainen on märehtijän tärkein valkuaisen lähde. Siksi säilörehun hyvä maittavuus säästää ostorehuja. Rajoittuneesti käynyt säilörehu lisää sekä syöntiä että maidon pitoisuuksia. Säilörehun käymistä voidaan rajoittaa AIV-säilönnällä.

AIV-ennakkomyynti on alkanut. Hyödynnä ennakkotilaajan etu ja tilaa kotimaiset AIV-säilöntäaineet nyt kauden parhaaseen hintaan!

www.AIV.fi

 

Kirjoittaja: Arja Seppälä

Lähteet:
Huhtanen P., Nousiainen, J.I., Khalili, H., Jaakkola, S. and Heikkilä, T. 2003. Relationships between silage fermentation characteristics and milk production parameters: analyses of literature data. Livestock Production Science 81: 57–73.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä