Olet täällä

Antibioottiresistenssi kuriin - mepit äänestävät eläinlääkkeiden käytön rajoituksista

Torstaina 25. lokakuuta mepit äänestävät uudesta eläinlääkkeitä koskevasta asetuksesta, Euroopan parlamentti uutisoi. Uudella asetuksella halutaan varmistaa, ettei antibioottiresistenssi leviä eläimistä ihmisiin ja ettei kuluttajat altistu antibioottijäämille hyödyntämiensä elintarvikkeiden kautta.

Antibioottien ennaltaehkäisevää käyttöä saa asetuksen mukaan käyttää vain sellaisiin yksittäisiin eläimiin, joilla on vakava tartuntariski. Käyttö suureen joukkoon eläimiä sallitaan vai tilanteessa, jossa muita sopivia toimia ei ole käytettävissä. Lääkintään vaaditaan jokaisessa tapauksessa eläinlääkärin todistus.

Uuden asetuksen mukaan eläinlääkintää ei enää saisi käyttää eläinten huonojen olojen kompensoimiseen tai kasvun nopeuttamiseen.

Asetuksessa osa antibiooteista sallitaan vain ihmisten käyttöön.

Myös lääkkeitä eläinten rehuissa rajoitetaan

Eläinlääkkeitä koskevat säännöt ovat läheisesti yhteydessä toiseen asetukseen, jolla halutaan kieltää antibioottien ennaltaehkäisevä ja kollektiivinen käyttö eläinten rehussa. Myös siitä äänestetään 25. lokakuuta. Jatkossa reseptin antibiootteja sisältävään eläinrehuun voisi saada vain eläinlääkäriltä, joka on tutkinut eläimen.

EU-säännöt maahantuonnille

Myös EU:n kauppakumppanien täytyy jatkossa noudattaa antibioottien käyttöä koskevia EU-sääntöjä tuodessaan ruokatuotteita EU-alueelle.

 

Lähde: Euroopan parlamentti

Kommentit

Samankaltaista sisältöä