Olet täällä

Luomumunien kasvava suosio pieni mysteeri jopa alan ammattilaisille

Luomukananmunien tuotanto on ollut hitaassa mutta vakaassa kasvussa jo pitkään, Pro Luomu tiedottaa. Viime vuonna luomumunia tuotettiin Suomessa yhteensä noin 3,9 miljoonaa kiloa, mikä oli yli kolme kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Munia tuottaa noin 50 luomukanalaa.

Suomen suurimman munapakkaamon DAVA Foods Finlandin toimitusjohtaja Miska Kuusela kertoo tiedotteessa, että luomumunien tuotanto ja kulutus kasvaa ja virikehäkkimunien laskee vuosittain noin puoli miljoonaa kiloa. Kuusela toteaa, että luomu näyttää toimivan kananmunissa poikkeuksellisen hyvin.

”Luomun osuus munien tuotantovolyymistä ja varsinkin vähittäismyynnin arvosta on huomattavasti korkeampi kuin luomulla useimmissa muissa tuoteryhmissä.”

Luomun markkinaosuus kananmunien tuoteryhmässä on noin 15–17 prosenttia vähittäismyynnin arvosta. Se on paljon, kun sitä vertaa luomun 2,3 prosentin markkinaosuuteen kaupan kaikesta elintarvikemyynnistä. Munat ovat keskimääräistä suositumpi luomutuote Suomen ohella monissa muissakin maissa.

Kananmunissa luomun hintaero tavanomaiseen melko suuri

Luomumunien kasvava suosio on pieni mysteeri jopa alan ammattilaisille. Miska Kuusela pohtii, että luomun erittäin korkea markkinaosuus on erikoista yhdistettynä melko suureen hintaeroon verrattuna halvimpaan vaihtoehtoon.

”Luomumunien tuotanto on toki konkreettisesti paljon virikehäkkimunien tuotantoa kalliimpaa tuottajalle. Yleensä luomun korkeampi hinta leikkaa menekkiä nopeasti. Ilmeisesti kananmunissa luomun lisäarvo on erityisen merkityksellistä myös kuluttajille”, hän analysoi.

Kuluttajan näkökulmasta virikehäkki- ja luomuolosuhteilla on Kuuselan mukaan iso ero. Luomukanalassa linnuilla on runsaasti tilaa ja vapaus liikkua. Lisäksi luomukanoilla on mahdollisuus ulkoilla kesäkuukausina.

Eroa on myös rehustuksessa. Luomukanojen rehu on luomutuotettua, eikä niitä saa ruokkia muuntogeenisellä soijalla. Niin ikään antibioottien ja muiden lääkeaineiden käyttöä koskevat säädökset ovat luomukanojen osalta muita tiukemmat.

Virikehäkkimunilla yhä vahva asema Suomessa

Suurin osa Suomessa tuotettavista kananmunista on yhä virikehäkkimunia. Tämän vuoden tammi-syyskuussa munien tuotanto oli yhteensä 55,5 miljoonaa kiloa, josta munittiin virikehäkeissä 59 prosenttia, lattiakanaloissa 32 prosenttia ja ulkokanaloissa 2 prsenttia.

Suomessa virikehäkkituotannolla on vahva asema verrattuna muihin Pohjoismaihin.

”Tanskassa virikehäkkituotanto alkaa olla loppumassa kokonaan, ja Ruotsissakin niiden osuus on paljon pienempi kuin meillä. Uskon kuitenkin, että kehitys vie häkittömään tuotantoon myös Suomessa, sillä se mitä tapahtuu Ruotsissa, tapahtuu myös meillä ajan mittaan”, Kuusela pohtii.

Hän arvelee, että isot investoinnit pidättelevät virikehäkkituottajia nykyisessä tuotantomuodossa. Monet maksavat yhä takaisin investointeja, joita tehtiin, kun vanhanmallisesta häkkituotannosta oli EU-lainsäädännön vaatimuksesta siirryttävä nykymuotoisiin virikehäkkeihin vuonna 2012.

 

Lähde: Pro Luomu

Kommentit

Anonymous

Eikö tämä juuri osoita sen, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan laadukkaasta ruuasta, mutta kauppa käsittelee ruokaa bulkkituotteena ja kuin halpana roskana.
Toisaalta, mikä on kaupan voittoprosentti luomumunissa? Jos he ottavat siinäkin isomman siivun, kuin normaalisti, niin kauppa itse pilaa markkinoita. Uskoisin, että luomumunille olisi mahdollista rakentaa nettimarkkina, jolloin valistuneet kuluttajat tilaisivat kanamunat suoraan kotiinsa, ilman kaupan välikäsiä.

Samankaltaista sisältöä