Olet täällä

Ärhäkkä sikarutto leviää maailmalla – avaa ovia vientiin, mutta on myös riski omalle sikataloudelle

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on levinnyt menneen kahden vuoden aikana Afrikasta Eurooppaan ja Aasiaan. Kiinassa ensimmäiset havainnot tehtiin elokuussa ja tähän mennessä tautihavaintoja on siellä tehty jo kahdellakymmenellä eri alueella.

Euroopan sianlihantuotannon määrä pysyy vakaana, kertoo eurooppalainen All About Feed -sivusto. Vienti tulee ensi vuoden aikana kasvamaan, etenkin Kiinaan ovien odotetaan aukenevan entisestään enenevien ASF-havaintojen takia. Tämä vaatii tosin entistä suurempia panoksia bioturvallisuuteen Euroopan alueella.

Kiinassa bioturvallisuus on useiden tartuntahavaintojen takia lihantuotannossa tärkeimmässä asemassa. Tartuntojen takia sianlihantuotanto on jo laskussa ja odotettavaa onkin tuonnin kasvu. Sianlihankulutuksen kuitenkin ennustetaan laskevan 3–5 prosenttia taudin leviämisen, tuotteiden hinnan nousun ja kuluttajien varautuneisuuden myötä.

Kiinassa on raportoitu jo kahdeksankymmentä ASF-tapausta kahdellakymmenellä eri alueella, lukee Pig Progress -sivustolla. Menneen viikonlopun aikana Pekingissäkin todettiin ensimmäiset tartuntatapaukset. Kaikki maan neljä metropolialuetta (Peking, Tianjin, Shanghai ja Chongqing) on nyt ilmoittanut tartunnasta.

Kiinan viranomaisten mukaan 60 prosenttia tapauksista liittyy ruokajätteen syöttöön.

Maanantaina Thaimaan viranomainen raportoi, että tauti on kulkeutunut maahan kiinalaisten matkustajien elintarvikkeiden mukana. Aiemmin vastaavia havaintoja on tehty myös Japanissa, Etelä-Koreassa ja Taiwanissa.

ASF vaatii ennakoivia toimenpiteitä

Afrikkalainen sikarutto leviää kosketuksesta. Eikä vain sialta sialle, vaan virus voi kulkeutua sikalaan vaatteiden, ajoneuvojen, rehujen ja jalostusmateriaalin, kuten ostoeläinten tai sperman mukana.

Tilojen tautisuojauksesta löydät tietoa täältä.

Villisiat ovat myös toimineet taudin levittäjinä. Suomen villisikapopulaatio on kasvussa ja lähimmät ASF-tapaukset on löydetty Baltian maista ja Venäjältä. Ministeri Leppä onkin kehottanut Suomen villisikapopulaation karsimista.

Maa- ja metsätalousministeriö piti viime viikolla seminaarin afrikkalaisesta sikarutosta. Sen sisältöön pääset tutustumaan täältä.

 

Lähteet: All About Feed, Pig Progress, Evira ja Maa- ja metsätalousministeriö

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä