Olet täällä

Talvi on tullut - lämpötilojen kylmetessä alkaa esiintyä myös vasikoiden terveysongelmia

Energian tarjoaminen on ensisijaisen tärkeää, kun vasikoita pidetään kylmissä olosuhteissa. Lämpötilaa, jossa vasikat eivät käytä energiaa itsensä lämmittämiseen eivätkä jäähdyttämiseen, kutsutaan lämpöneutraaliksi alueeksi (thermoneutral zone, TNZ). 

Vastasyntyneiden vasikoiden lämpöneutraalin alueen alaraja on noin 20 °C. Jokaista sen alle laskevaa astetta kohti vasikan energiantarve kasvaa yhdellä prosentilla. Esimerkiksi vastasyntynyt vasikka (TNZ 20 °C), jota pidetään 0 °C:n lämpötilassa, tarvitsee 20 % ylimääräistä energiaa ylläpitoa varten. 

Riittävän energiansaannin varmistamiseksi ruokintojen (ja tarjottavien maitolitrojen) määrää voidaan lisätä tai vasikoille voidaan antaa maidonvastiketta, jonka rasvapitoisuus on suurempi.

Lue koko artikkeli täältä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä