Olet täällä

Viljelijän Tuoreleike valikoitui lypsykarjatilan ruokintasuunnitelmaan kustannuslaskelmien perusteella

Rehukustannusten hallinta on tärkeä tekijä maitotilan talouden suunnittelussa. Etelä-Pohjanmaalla Lapualla sijaitseva Siltasaaren tila päätyi tänä syksynä täydentämään lypsykarjan rehustusta tuoreleikkeellä kustannuslaskelmien perusteella.

Antti Saari isännöi Lapualla sijaitsevaa Siltasaaren tilaa.Tilan isäntä Antti Saari teki Viljelijän Avena Bernerin kanssa tuoreleikkeestä heti kerralla kolmevuotisen sopimuksen.

– Tuoreleikkeen hinta tuli nyt sen verran alaspäin, että tein strategisen ratkaisun pidemmäksi aikaa, hän toteaa.

Siltasaaren tilalla on 190 lehmää, ja niiden lypsy hoituu kolmella robotilla. Karjan rehustus perustuu nurmi- ja kokoviljasäilörehuun, joka korjataan tilan omilta 170 hehtaarin pelloilta. Rehustuksessa käytetään myös teollista täysrehua, rypsirouhetta sekä viljaa ja perunarehua, jota on helposti saatavilla lähialueella sijaitsevalta tehtaalta.

– Tuoreleikkeellä on tarkoitus korvata nurmisäilörehua ja jonkin verran viljaa. Oma nurmi riittää karjalle, mutta viljaa ostan lähialueen viljelijöiltä, Saari kertoo.

Sokerijuurikasteollisuuden sivutuotteena muodostuva tuoreleike on turvallinen kotimainen vaihtoehto täydentämään nautojen ruokintaa. Se sisältää runsaasti hyvin sulavaa NDF-kuitua, joten se soveltuu hyvin nautojen ruoansulatukselle. Tuoreleikkeessä on myös hyvin energiaa, joten tarvittaessa se tasaa säilörehun laatuvaihteluja.

Myönteisiä kokemuksia

Säilörehusta ei Siltasaaren tilalla ole puutetta, sillä siitä korjattiin kohtuullisen hyvät sadot rutikuivasta alkukesästä huolimatta. Isäntä aikoo korjata vielä kolmannen sadon alkusyksyn aikana.

– Kesät ovat lämmenneet sen verran, että olen korjannut kolmannen säilörehusadon jo viimeiset 15 vuotta. Jos ei koko peltoalalta, niin ainakin osalta, hän tuumaa.  

Tuoreleike ei ole tilalla aivan uusi tuttavuus: sitä on syötetty karjalle satunnaisesti muutamia kertoja aiemminkin, kun rehuvuosi on ollut huono. Kokemukset ovat olleet myönteisiä: tuoreleike on maistunut lehmille hyvin.

– Myös maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet olivat korkealla, Saari huomauttaa.

Tuoreleike toimitetaan Säkylän sokeritehtaalta valmiiksi hapotettuna rekkakyydillä suoraan maatiloille. Siltasaaren tilalle tuoreleikettä odotetaan lokakuun lopulla, ja se säilötään laakasiiloon säilörehun tapaan. Lehmille tuoreleike jaellaan talven aikana osana seosrehuruokintaa.

Siltasaaren tilalle irtona toimitettava tuoreleike säilötään laakasiiloon.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä