29.04.10

Rehun ja veden tarve

Rehun tarve Emolehmä tarvitsee omaan ylläpitoonsa sitä enemmän ravintoa, mitä suurempi se on. On kuitenkin erotettava ”raamikoko” kuntoluokasta. Raameiltaan yhtä suurten emolehmien paino voi kuntoluokkaeron vuoksi olla aivan erilainen. Keskinkertaisessa kuntoluokassa oleva voi painaa esim. 550 kg, laiha 500 kg ja ylikuntoinen 600 kg. Näiden emojen ravinnontarve on sama, jos sääolosuhteet ovat hyvät. Kylmillä ilmoilla laihassa kunnossa olevat tarvitsevat lisäenergiaa ruumiinlämmön ylläpitoon. Maidontuotannon määrä vaikuttaa ravinnon tarpeeseen.

Rehun tarve

Emolehmä tarvitsee omaan ylläpitoonsa sitä enemmän ravintoa, mitä suurempi se on. On kuitenkin erotettava ”raamikoko” kuntoluokasta. Raameiltaan yhtä suurten emolehmien paino voi kuntoluokkaeron vuoksi olla aivan erilainen. Keskinkertaisessa kuntoluokassa oleva voi painaa esim. 550 kg, laiha 500 kg ja ylikuntoinen 600 kg. Näiden emojen ravinnontarve on sama, jos sääolosuhteet ovat hyvät. Kylmillä ilmoilla laihassa kunnossa olevat tarvitsevat lisäenergiaa ruumiinlämmön ylläpitoon.

Maidontuotannon määrä vaikuttaa ravinnon tarpeeseen. Lisämaitokilon tuottamiseen tarvitaan 5,15 MJ energiaa. Myös kivennäisiä tarvitaan hieman enemmän.

Ruokinnan raakavalkuaistaso voi vaihdella 9-13 %:n välillä. Tarve vaihtelee tuotantovaiheen mukaan. Liian pieni valkuaisen määrä ruokinnassa huonontaa pötsin toimintaa, vähentää rehun syöntiä ja aiheuttaa energianpuutetta. Pieni määrä hyvälaatuista ohitusvalkuaista voi olla tarpeen tunnutusvaiheessa ja poikimisen jälkeen. Liian valkuaispitoisen rehun syöttämistä kannattaa välttää, sillä se saattaa huonontaa hedelmällisyyttä.

Veden tarve

Aikuisen emolehmän veden tarve 35-120 litraa/pv. Tarve riippuu ympäristön lämpötilasta ja kosteudesta sekä tuotantovaiheesta. Veden puute huonontaa rehunsyöntiä ja aiheuttaa elimistön kuivumista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja