Olet täällä

Harrastehevosen ruokinta

Karkearehuruokinta

Hyvälaatuinen heinä muodostaa pääosan harrastehevosen ruokinnasta. Karkearehua pitää antaa vähintään 1 kuiva-ainekilo/100 elopainokiloa/päivä, jotta ruoansulatuskanava toimii hyvin. Osan heinästä voi korvata myös hyvälaatuisella oljella, jos hevonen tai poni lihoo helposti pelkällä heinäruokinnalla. Erityisesti tilanteissa, joissa karkearehun määrää pitää rajoittaa liiallisen lihomisen välttämiseksi, voi karkearehun syöntiin käytettävää aikaa pidentää tiheäsilmäisiä heinäverkkoja ja slow feeder- ruokintalaitteita käyttämällä.

Harrastehevosen kivennäis- ja väkirehuruokinta

Heinä yleensä sisältää kalsiumia ja fosforia hevosen näkökulmasta oikeassa suhteessa, mutta pelkällä heinäruokinnalla jää kivennäisten ja hivenaineiden saanti kuitenkin selvästi alle ruokintasuositusten.  Riittävästä kivennäisten ja hivenaineiden riittävästä saannista pitää siis huolehtia, vaikka muun väkirehun määrä ruokinnassa olisikin pieni. Elimistö tarvitsee kivennäis- ja hivenaineita jatkuvasti rehusta, sillä näitä ei muodostu elimistössä.

Kivennäis- ja hivenaineita tarvitaan useisiin eri elintoimintoihin mm. kudosten ja luuston rakennusaineiksi, ylläpitämään elimistön neste- ja happo-emästasapainoa sekä entsyymien, vitamiinien ja hormonien osina. Kivennäisaineiden suhde ruokinnassa vaikuttaa niiden hyväksikäyttöön ja imeytyvyyteen: toisen kivennäisaineen liiallinen saanti heikentää toisen kivennäisaineen imeytymistä. Erityisen tärkeää on tasapainottaa kalsiumin ja fosforin saannin suhde. Kalsiumin ja fosforin suhde koko rehuannoksessa, joka sisältää heinän, kauran ja kivennäisen, tulee olla aikuisella hevosella noin 1,4-1,6:1.

Väkirehua lisätään ruokintaan energiantarpeen ja hevosen lihavuuskunnon mukaan. Väkirehuna voi käyttää esimerkiksi kokojyväkauraa tai teollista harrastehevosille suunniteltua täydennysrehua. Väkirehun määrää ei kannata turhaan nostaa liian suureksi, sillä harrastehevosen ruokinnassa yleisimmäksi ongelmaksi muodostuu helposti liiallinen energiansaanti ja lihominen. Erityisesti ponit ja kylmäveriset hevoset omaavat yleensä hyvän rehun hyväksikäyttökyvyn ja lihovat helposti.

Suolan tarve vaihtelee hyvin paljon hevosen rasituksen ja hikoilun mukaan. Tämän vuoksi pitää kivennäisrehun lisäksi hevoselle olla tarjolla suolakivi.

Samankaltaista sisältöä