Olet täällä

Kilpahevosen ruokinta

Karkearehun ja väkirehun määrä

Kilpahevosen ruokinta pohjautuu hyvälaatuiseen karkearehuun, jota täydennetään energiantarvetta vastaavalla määrällä väkirehua. Valmennus ja kilpaileminen lisäävät energiantarvetta ylläpitotasosta jopa yli 60 %. Ruokinnassa on hyvä muistaa, että suuret tärkkelystä sisältävät väkirehuannokset altistavat hevosen mahahaavalle ja ähkylle, joten tarvittaessa osan väkirehuannoksesta voi korvata vaihtoehtoisilla energianlähteillä, kuten kasviöljyllä, riisileseellä tai sinimailaspelletillä.

On hyvä myös kiinnittää huomiota väkirehun energiapitoisuuteen ja sulavuuteen, jotta väkirehuannosta ei tarvitse nostaa tarpeettoman suureksi. Kilpahevosten ruokintaan on suunniteltu matalan tärkkelyspitoisuuden omaavia rehuvalmisteita, jotka vähentävät suurten väkirehuannosten haitallisia vaikutuksia.

Vitamiinien tarve

Kilpahevosen voimakkaampi rasitus näkyy myös vitamiinitarpeessa. Kilpahevosen A-, D- ja E-vitamiinien tarve on harrastehevosen vitamiinitarvetta korkeampi. Erityisesti riittävään E-vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä E-vitamiini toimii antioksidanttina ja tukee lihaksiston toimintaa. E-vitamiinisuosituksia onkin viimevuosina nostettu ja nykyinen kilpahevosen E-vitamiinin saantisuositus on 1500 – 2500 mg/päivä. Valmennuksen ja kilpailemisen aiheuttama rasitus nostaa myös B-vitamiinien tarvetta. Harrastehevonen ei välttämättä tarvitse erillistä B-vitamiinilisää, mutta umpi-paksusuolen mikrobien muodostavat B-vitamiinit eivät enää riitä kattamaan kilpahevosen B-vitamiinien tarvetta.

Elektrolyytit

Hevonen saattaa hikoilla lämpimällä ilmalla suorituksen aikana jopa 10 – 20 litraa. Hien mukana hevonen menettää elektrolyyttisuoloja, joista tärkeimmät ovat natrium (Na), kalium (K), kloori (Cl), magnesium (Mg) ja kalsium (Ca). Veren elektrolyyttipitoisuus vaikuttaa hevosen juomahalukkuuteen ja elektrolyytit osallistuvat elimistössä mm. solujen happo-emästasapainon ylläpitämiseen sekä hermoston ja lihaksiston toimintaan. Riittävä elektrolyyttien saanti on olennaista suorituksen ja palautumisen kannalta.

Samankaltaista sisältöä