Olet täällä

Siitostamman ruokinta

Tiineysaika

Siitostamma on hyvä pitää normaalissa lihavuuskunnossa eli kuntoluokitusasteikon luokassa 3 (asteikko 1 – 5). Hoikassa kunnossa olevat tammat eivät tiinehdy yhtä hyvin kuin normaalissa kuntoluokassa olevat tammat. Vastaavasti tammat kärsivät liikalihavuuteen liittyvistä ongelmista aivan yhtä usein kuin muutkin hevoset, joten sopivan kuntoluokan ylläpitäminen on tärkeä osa tamman terveyden ylläpitämistä.  Siitostamman ruokintavaiheet voidaan jakaa kolmeen jaksoon: tiineyden alkuvaihe, tiineyden loppuvaihe ja imetyskausi.

Tiineyden alkuvaiheen ajan (tiineyskuukaudet 1 -8) siitostamman voi ruokkia tavallisten suositusten ja normien mukaisesti eikä tiineyttä tarvitse ruokinnassa erityisesti huomioida. Yliruokinta tässä vaiheessa johtaa helposti lihomiseen ja aiheuttaa ongelmia varsomisessa.

Sikiö kasvaa runsaasti kokoa vasta tiineyden loppuvaiheessa ja yhdeksänneltä tiineyskuukaudelta lähtien tamman energian ja valkuaisen tarve nousee. Tamma tarvitsee valkuaista ja energiaa myös maitorauhasen ja istukan kehitykseen. Riittävästä kivennäis- ja hivenaineiden saannista tulee huolehtia koko tiineyden ajan, jotta näitä riittää sekä tamman omaan tarpeeseen että sikiön kasvuun ja kehitykseen. Erityisesti tiineyden loppuvaiheessa on riittävä kivennäisten ja hivenaineiden saanti tärkeää, jotta varsalla on riittävät hivenainevarastot syntyessään.

Väkirehumäärää voi alkaa pikkuhiljaa nostamaan imetysajan tasolle tiineyden viimeisten viikkojen aikana, jotta muutos varsomisen jälkeen ei olisi liian nopea. Kun varsomisajankohta alkaa olla käsillä, noin viikkoa ennen varsomista tamman väkirehumäärän voi laskea tilapäisesti, jotta maitoa ei alkaisi valua nisistä ennenaikaisesti. Jos maitoa valuu ennenaikaisesti, menetetään arvokkaita ternimaidon vasta-aineita, joita varsa tarvitsee mahdollisimman nopeasti syntymän jälkeen muodostaakseen vastustuskyvyn ympäristön mikrobeja vastaan. Ternimaidon vasta-ainepitoisuuteenkin voi vaikuttaa tamman ruokinnalla. Tiineyden loppuvaiheessa tammalle annettava Racing Lifeguard nostaa tutkitusti ternimaidon vasta-ainepitoisuutta.

Imetysaika

Imetysajan ruokinnan onnistuminen on yksi siitostamman ruokinnan kulmakivistä. Tamman tulee tuottaa riittävästi maitoa varsalle, joka usein voi saavuttaa jopa 45 % aikuispainostaan vieroitusikään mennessä. Lisäksi tamma voidaan astuttaa uudelleen jo kuukauden sisällä varsomisesta. Varsomisen jälkeen väkirehumäärää nostetaan, jotta tammalla riittää energiaa ja valkuaista maidontuotantoon. Tamma tuottaa päivässä maitoa jopa 5 % elopainostaan, joten riittävä ravintoaineiden saanti on oleellista. Nuorena korjattu heinä on hyvä valkuaisen lähde ja heinästä saatavaa valkuaista täydentää hyvin valkuaisrehuvalmiste Racing Protein. Racing Protein koostuu monipuolisista valkuaislähteistä ja sisältää runsaasti hevoselle välttämätöntä aminohappoa, lysiiniä. Racing Protein myös täydentää hevosen energian saantia.

Kun imettävä tamma varsoineen pääsee laitumelle, hyvälaatuinen nuori laidunruoho sisältää runsaasti valkuaista ja erinomainen valkuaislähde ruokintaan. Jos tamma on varsonut vasta kesäkuun loppupuolella tai heinäkuussa, pitää muistaa, että loppukesällä laidunruohonkin valkuaispitoisuus laskee ja valkuaisen saantiin pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Maidontuotanto on korkeimmillaan kolmen ensimmäisen imetyskuukauden aikana, jolloin energian ja valkuaisen tarve ruokinnassakin on huipussaan. Kun varsa alkaa syödä kuivaa rehua, saa se kasvuunsa ravintoaineita yhä enemmän muistakin lähteistä kuin tamman maidosta.

Samankaltaista sisältöä