Olet täällä

Varsan ruokinta

Pikkuvarsa

Pikkuvarsalle oman emän maito on aina paras vaihtoehto. Emän maito sisältää ravintoaineita oikeassa suhteessa eikä varsa tarvitse rutiininomaisia täydennyksiä. Riittävä ternimaidon saanti mahdollisimman nopeasti syntymän jälkeen on oleellista varsan vastustuskyvyn kehittymiselle. Ternimaidon sisältämät vasta-aineet, immunoglobuliinit, läpäisevät suolen seinämän tehokkaasti  0-7 tuntia syntymän jälkeen. Tämän jälkeen suolen seinämän rakenne muuttuu ja vasta-aineet eivät enää imeydy tehokkaasti. Ternimaidon vasta-aineiden määrän voi varmistaa tarkoitukseen kehitetyllä mittarilla. Jos ternimaidon vasta-ainepitoisuus on matala, voi varsalle antaa oman emän ternimaidon lisäksi pakastettua ternimaitoa.

Oman emän maito on tavallisesti varsan pääasiallinen ravinto kolmen kuukauden ikään saakka, eikä varsalle tarvitse tässä vaiheessa tarjota muita rehuja.  Jos tamma ei tuota riittävästi maitoa, voi varsalle antaa lisäksi tammanmaidonvastiketta, Racing Milkiä. Racing Milk soveltuu myös orpovarsojen ruokintaan. 

Väkirehuun ja karkearehuun siirtyminen

Kun varsa on 10 – 12 viikon ikäinen, kasvunopeus ja ravintoaineiden tarve yleensä ylittää maidosta saadun energian. Tässä iässä varsalle voi alkaa tarjoamaan omaa väkirehua, jossa on tasapainotettu kivennäis- ja hivenainekoostumus. Usein varsa maistelee rehua tamman rehuannoksesta ja se on hyväksyttävä tapa totuttaa varsaa väkirehuun. Hyvälaatuinen väkirehu, jossa on riittävästi ravintoaineita on tärkeää, mutta sitä ei tule antaa varsalle liikaa, jotta vältytään luuston kehityshäiriöiltä. Varsalle annettavan rehun tulee sisältää riittävästi kivennäis- ja hivenaineita sekä valkuaista tarjoamaan rakennusaineita luustolle.

Kun varsa on 4 -5 kuukauden ikäinen, sen ruoansulatuskanava on kehittynyt käyttämään hyväkseen kuivaa rehua. Tässä iässä varsa voidaan tarvittaessa vieroittaa, vaikka yleisempi vieroitusikä Suomessa on 6 kuukautta. Vieroitettu varsa tarvitsee rehua noin 2,5 - 3 % painostaan. On erittäin tärkeää, että varsa on oppinut jo emän alla syömään riittävästi kuivaa rehua, jotta ruokinnan muutos vieroitusvaiheessa olisi mahdollisimman pieni. Ruoansulatuskanavan toimintaa ja vastustuskykyä tukemaan voi vieroituksen yhteydessä antaa Racing Lifeguardia.

Varsan ollessa 5 – 12 kuukauden ikäinen, sen luusto on kaikkein otollisimmillaan kasvuhäiriöille. Suurin virhe on antaa varsalle pelkkää viljaa, joka antaa energiaa kasvuun, mutta luuston tarvitsemia rakennusaineita ei ole riittävästi tarjolla. Erityisesti kalsiumin, fosforin, kuparin ja sinkin riittävään saantiin ja oikeaan suhteeseen ruokinnassa tulee kiinnittää huomiota, jotta luuston kehityshäiriöiltä vältytään. Varsan kasvua ja kehitystä pitää tarkkailla ja tarvittaessa muuttaa väkirehumäärää.  Hyvälaatuista karkearehua (aikaisin korjattua heinää tai laidunruohoa) ja puhdasta vettä on hyvä olla tarjolla varsalle vapaasti.

Samankaltaista sisältöä