Olet täällä

Tuotantoympäristö

 

Elintärkeä ensimmäinen päivä

Kalkkuna on untuvikkona selvästi avuttomampi ja herkempi kuin broileri. Se vaatii erityisen paljon aikaa ja huolellista hoitoa hyvän alkuunlähdön varmistamiseksi. Kirjaimellisesti voidaan sanoa, että ensimmäisen vuorokauden onnistuminen on elintärkeä kalkkunan menestymiselle.

Haudontaolosuhteet

Tilalle saapuessaan untuvikkojen tulee olla terveitä, hyväkuntoisia ja hyvänkokoisia. Poikasten kokoon vaikuttaa luonnollisesti munien koko. Ihan pienistä munista haudottuja untuvikkoja tulee välttää, mutta tietenkin on selvää, ettei koko voi ihan vakiokaan olla. On luonnollista, että siinä on muun muassa emon iästä johtuvaa vaihtelua.

Haudontaolosuhteilla on untuvikkojen laatuun oleellinen vaikutus. Kuoriutumisen jälkeen poikasten tarpeetonta käsittelyä on vältettävä. Kosteuden ja lämpötilan tulee hautomossa olla oikealla tasolla. Samoin on tärkeää, että kuljetuksen aikana lämpötila pysyy riittävän korkeana, eivätkä untuvikot kylmety. Lintujen oma lämmönsäätelykyky on tässä vaiheessa vielä olematon.

Lintutiheys

Lintujen saapuessa halliin ne laitetaan kehiin. Halkaisijaltaan 4,5 metrin kehään mahtuu 300-350 lintua. Jos lintutiheys kehässä on liian suuri, lintujen syöminen, juominen ja liikkuminen estyvät.

Kehäänlaiton jälkeen lintujen pitää antaa rauhoittua 0,5-1 tunnin ajan. Jos hallissa liikkuu ihmisiä ja kuuluu puhetta, linnut kiinnittävät tähän kaiken huomionsa, eivätkä ala syödä ja juoda.

Lämpötila ja ilman kosteus

Hallin ja erityisesti kehän lämpötila on alussa hyvin kriittinen tekijä. Lämpötilan tulee olla noin 38°C lämpölampun alla untuvikon korkeudelta mitattuna. Hallin yleislämpötilasta on vaihtelevia ohjeita: esim. Nicholasin ohje on 25-28°C ja BUTAn ohje 21-25°C. Molemmat suositukset ovat kuitenkin selvästi alemmat kuin suositus kehän sisäpuolen lämpötilaksi. Oleellista on, että lämpötilassa lämpölampun alla ja kehän reunassa on selkeä ero. Näin lintu voi valita itselleen mieleisen lämpötila-alueen.

Jos kehiä ei käytetä, hallin yleislämpötilaksi suositellaan noin 34-36°C. Lämpötilaa on säädettävä lintujen käyttäytymisen mukaan. Sekä liian korkea että liian matala lämpötila ovat haitallisia.

Vetoisuutta ei untuvikkojen lähellä saa esiintyä. Ihanteellinen ilmankosteus on 65-70%.

Vettä ja valoa

Jokaiseen kehään laitetaan useita juoma- ja ruokintapaikkoja. Juoma-astian ja ruokintalaitteen välinen etäisyys saa olla korkeintaan yksi metri. Sanomattakin on selvää, että juoma- ja ruokinta-astiat tulee pitää puhtaina. Vesi vaihdetaan usein ja samoin tuoretta rehua pidetään kaiken aikaa lintujen saatavilla.

Valon voimakkuuden tulee olla alussa noin 100 luxia lintujen korkeudelta mitattuna.

Lintuja pitää tarkkailla riittävän usein (kahden tunnin välein), mutta toisaalta niitä ei saa tarpeettomasti häiritäkään. On varmistettava, että linnut liikkuvat runsaasti, syövät ja juovat, eivätkä kasaudu.

Artikkeli referoitu pääasiassa T. Azizin (BUTA) World Poultry -lehdessä, vol. 17, 12, s. 36- 37, olleesta artikkelista, lisäksi BUT performance goals, CD 2001 ja Nicholas turkey news, vol. 42, 7, www.nicholas-turkey.com

Samankaltaista sisältöä