Olet täällä

Apua vitamiineista

Helpotusta helteeseen ja stressiin

 

Siipikarjan C-vitamiini

C-vitamiinilla eli askorbiinihapolla on elimistössä monia erilaisia tehtäviä, jotka liittyvät mm.

  • stressitilanteiden (kuten helle) hallintaan
  • kivennäisten hyväksikäyttöön
  • jalkaterveyden ylläpitoon
  • vastustuskyvyn ylläpitoon

Helteellä C-vitamiini lieventää stressin aiheuttamia hormonaalisia muutoksia elimistössä. Epäsuorasti se vaikuttaa myös linnun happo-emäs - tasapainon ja normaalin pH:n säilyttämiseen. Helteen ohella C-vitamiini sopii käytettäväksi myös muissa stressitilanteissa sekä esim. parantamaan munankuoren laatua ja lintujen jalkaterveyttä.

Kemiallisesti askorbiinihappo on melko yksinkertainen yhdiste, jota lintu itse pystyy muodostamaan glukoosista munuaisissaan. Normaalisti C-vitamiinia ei tarvitse antaakaan. Stressin aikana linnun elimistö ei kuitenkaan ehdi tuottaa C-vitamiinia riittävästi, joko siksi, että askorbiinihapon tarve kasvaa suuresti, tai että sen muodostuminen elimistössä vähenee. Tällöin juomaveden mukana annetusta C-vitamiinilisästä on erityisen paljon hyötyä.

Monenlaisiin ongelmatilanteisiin

Monivitamiinivalmisteet

Monivitamiinivalmiste Xylitol Monivimin sisältää sekä rasvaliukoisia vitamiineja (A-, D-, E- ja K) että vesiliukoisia vitamiineja (B-ryhmän vitamiinit). Monivitamiinivalmistetta on hyvä antaa linnuille aina, jos epäilee parvessa olevan jotakin sairautta tai muuta ongelmaa, eikä vielä ole tarkkaan tiedossa mistä on kysymys. Vitamiinilisä voi helpottaa lintujen oireita ja olla apuna tilanteen korjaamiseen.

Monivitamiiniseos sopii käytettäväksi myös ennaltaehkäisevästi, esimerkiksi ennen ja jälkeen lintujen siirron kasvattamosta kanalaan stressiä ehkäisemään. Samoin, jos tilalle tulee hyvin pieniä broileri- tai kalkkunauntuvikkoja, monivitamiinilisä on paikallaan heti ensimmäisenä päivänä. Tutkimuksissa on todettu, että nuorten broileriemojen ja niiden munista kuoriutuneiden untuvikkojen B-vitamiinistatus on alhainen, ja että ne hyötyvät B-vitamiinilisästä.

Liuosvitamiiniseoksen yhtenä aineosana on ksylitoli, jonka on todettu parantavan vitamiinien imeytymistä suolistosta elimistöön.

 Yleisesti ottaen monivitamiinivalmistetta suositellaan käytettäväksi ainakin seuraavissa tilanteissa:

  • kun muita teollisia, vitaminoituja rehuja on niukasti käytössä
  • erilaisissa stressitilanteissa
  • jos ruokinnassa käytetyn lisäviljan laatu on huono
  • jos untuvikot ovat nuorista emoista ja pieniä
  • jos munankuoren laatu on heikko

 

Vastapuidulle viljalle E-vitamiinia ja seleeniä

Xylitol Seleeni-E Vita rae ja Xylitol Seleeni-E liuos

 

Tehtävät elimistössä

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka pitää yllä solukalvojen rakennetta ja toimii antioksidanttina suojaten elimistön monityydyttymättömiä rasvahappoja vapailta radikaaleilta ja hapettumiselta. Lisäksi E-vitamiini parantaa vastustuskykyä erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. 

Seleeni toimii elimistössä rasva-aineenvaihdunnassa glutationiperoksidaasientsyymin rakenneosana. Glutationiperoksidaasi on soluissa antioksidanttina, joka suojaa soluja haitalliselta hapettumiselta. Xylitol Seleeni-E Vita rae ja Xylitol Seleeni-E liuos sisältävät optimaaliset määrät seleeniä sekä E-vitamiinia.

Vilja ja E-vitamiini

Vilja on siipikarjanrehujen tärkein komponentti ja energianlähde. Vehnän ja ohran kokonaisrasvapitoisuus on keskimäärin 1-3 %. Sen sijaan kaurassa on enemmän rasvaa, 4-10 %. Suurin osa viljojen rasvasta on alkiossa ja rasva on enimmäkseen tyydyttymätöntä. Näiden tyydyttymättömien rasvahappojen hapettumista varastoinnin aikana E-vitamiini estää yhdessä seleenin kanssa.

Vastapuidussa viljassa aktiivisen E-vitamiinin määrä on kuitenkin alhainen ja erilaisilla tuoresäilöntämenetelmillä viljan E-vitamiini tuhoutuu. Tarvittaessa E-vitamiini -lisäyksestä on huolehdittava ruokinnassa, kun vilja on vastapuitua, happosäilöttyä tai heikkolaatuista.

 

 

Samankaltaista sisältöä