Olet täällä

Porsaiden tulo lihasikalaan

 

Alkukasvatusvaiheessa sioille aiheutuu stressiä niitä siirrettäessä porsitussikalasta/-osastosta uuteen ympäristöön. Porsaan pitää sopeutua uusiin tovereihin ja olosuhteisiin. Stressiä voidaan vähentää seuraavin keinoin:

Uuteen ruokintaan totuttelu vähitellen. Tulopäivänä on syytä antaa porsaille rehua rajoitetusti ja lisätä sen jälkeen rehuannosta vähitellen niin, että kolmen neljän päivän päästä sioilla on normin mukainen rehuannos.

Saman tuottajan porsaat yhdessä. Uusiin kumppaneihin tutustuminen ja arvojärjestyksen hakeminen ovat rasittavia tapahtumia. Kertatäyttöisessä lihasikalassa sika joutuu tutustumaan myös uusiin taudin aiheuttajiin, jolloin heikoimman vastustuskyvyn omaavat eläimet saattavat sairastua. Tautipainetta ja stressiä vähennetään pitämällä saman tuottajan porsaat yhdessä. Tappelut vähenevät, tautiriski pienenee ja tarvittaessa voidaan lääkitä vain sitä todella tarvitsevat.

Lämpötila sopivaksi. Lihasikalan läpötila pitäisi olla kasvatuksen alkuvaiheessa korkeampi kuin kasvatuksen myöhemmässä vaiheessa. Sopiva lämpötila porsaiden tullessa on 22 - 24°C.

Vettä vapaasti. Raikasta ja puhdasta vettä pitää olla vapaasti porsaiden saatavilla tulohetkestä lähtien. Punaisen lihan kasvu on veden sitomista valkuaisaineeseen, joten riittämätön veden saanti rajoittaa hyvin nopeasti rehun syöntiä ja kasvua.

Samanpainoiset keskenään. Tuotannon tehokkuuden kannalta on eduksi, jos karsinassa olevat porsaat ovat kuta kuinkin saman painoisia. Jos karsinan isoimman ja pienimmän porsaan painoero on enintään kaksi kiloa, on toiveita,että siat lähtevät teuraaksi samalla kertaa.

Sukupuolet erillään. Alkukasvatuksessa sekä imisille että leikoille voi antaa väkevämpää ja valkuaispitoisempaa rehua vapaasti. Loppukasvatuksessa nämä kannattaisi pitää erillään.

Elinvoimaa vitamiineista (ADE-, E- tai SeleeniE):
- kuuri uuden sikapartian saapuessa parantaa elinvoimaisuutta.

 

Samankaltaista sisältöä