Olet täällä

Sikojen liemirehujen säilöntä

Liemiruokinnassa rehuseos voidaan tehdä kuivista (täysrehua, viljaa ja tiivistettä) ja märistä (hera, ohravalkuaisrehu, perunarehu, ja hiivaliemi) rehuraaka-aineista. Liemirehun sekoitussäiliössä olevan rehumassan pH:n pitää olla 4,2 – 4,5 välillä. Rehun happamuutta voidaan säädellä lisäämällä siihen Stabilizer Pig L tai  AIV –säilöntäainetta. (AIV 2 Plus tai AIV Ässä). Hapotuksella rajoitetaan bakteerien kasvua ja rehun virhekäymistä. Virhekäyminen voi johtua venttiilien vuotamisesta, pilaantuneesta rehuraaka-aineesta tai vedestä. Erityisen herkkiä virhekäymisille ovat runsaasti tärkkelystä sisältävä vesi-viljatiivisteseos sekä lämmin hera. Rehuannoksen lämpötilan nousu lisää haitallisten bakteerien ja homeiden kasvua. Virhekäyneen rehun syönti altistaa sian sairauksille, joiden seurauksena kasvu hidastuu tai jopa pysähtyy kokonaan.

Helpoimmin happo annostellaan suoraan sekoitussäiliöön esimerkiksi automaattisen pumppuhapottimen avulla. Jatkuvassa käytössä sopiva AIV-liuoksen annostustaso on 0,6 – 0,8 litraa 1000 liemirehukiloa kohti. Liian suuri annostus huonontaa rehun maittavuutta. Valmiin rehun pH tulee tarkistaa säännöllisesti esim. pH – liuskoilla.

Eri tutkimusten mukaan orgaaniset hapot parantavat sekä porsaiden että lihasikojen kasvua ja rehunhyötysuhdetta. Stabilizer Pig L  sisältää maitohappoa, joka parantaa monella eri tavalla sekä liemirehun laatua että sikojen ruuansulatusta ja kasvua.  Maitohappo lisää myös haimanesteen eritystä, mikä parantaa rehunsulatusta ohutsuolessa.  Stabilizer Pig L:n ja AIV –säilöntäaineiden pääkomponentti on muurahaishappo. Muurahaishappo on orgaaninen happo, jota esiintyy luonnossa ja eläinten omassa aineenvaihdunnassa. Muurahaishappo parantaa rehun aminohappojen sulavuutta ja kivennäisaineiden imeytymistä sian ohutsuolessa. Ohutsuolessa sulaneen valkuaisen sika voi käyttää hyväkseen, sen sijaan paksusuolessa sulaneen valkuaisen typpi poistuu virtsan mukana.

Samankaltaista sisältöä