Olet täällä

Rehuviljan täydentäminen

Kaiken ruokinnan suunnittelun tulee perustua analysoituihin raaka-aineisiin, myös kotoisen rehustuksen. Viljan täydennykseen valitaan tiiviste tai muut komponentit, jotka parhaiten sovittavat kotoista viljaa eri tuotantovaiheisiin. Mitä tarkemmin tiedetään viljojen laatu, sitä taloudellisempaan lopputulokseen päästään.

Oikeanlaatuiset viljat oikeisiin tuotantovaiheisiin

Lihasian alkukasvatukseen käytetään tilan painavat ja parhaat viljat. Lisäenergiaa seokseen voidaan ottaa vehnästä. Lihasian alkukasvatuksessa sian syöntiä rajoittaa sekä ruoansulatuskanavan koko että rehun maittavuus. Lihasian loppukasvatukseen voidaan käyttää tilan kevyemmät viljat. Tässä sian kasvatusvaiheessa energian ja valkuaisen saantia rajoitetaan ja sian syöntikyky on suurempi kuin sen rehun tarve.

Rehuseosta täydennetään viljan lisäksi muilla valkuaisrehuilla, minimissään tiivisteillä tai puolitiivisteillä. Nämä sisältävät viljan lisäksi sian tarvitseman valkuaisen ja kivennäis- sekä vitamiinilisät. Kolmponenttiruokinnassa rehuseosta täydennetään viljan lisäksi usein nestemäisillä rehukomponenteilla, kuten ohravalkuaisrehu, hera tai hiivaliemi, sekä kuivilla valkuaiskomponenteila (soija, rypsi, härkäpapu, herne). Tämän lisäksi rehuseosta täydennetään kyseisiin seoksiin tarkoitetuilla kivennäis- ja vitamiiniseoksilla.

Samankaltaista sisältöä