29.04.10

Sikojen vedentarve

Mihin vettä tarvitaan? Vesi on sialle elintärkeä ravintoaine, jota tulee olla jatkuvasti vapaasti saatavissa. Sika tarvitsee vettä ruuansulatukseensa pehmentämään ruokaa ja auttamaan sen kulkeutumisessa suolistossa. Kasvu on pääosin veden pidättymistä valkuaiseen, joten veden vähyys hidastaa kasvua. Myös lisääntymistoiminnot vaativat vettä, kuten myös esim. lämmönsäätely, maidontuotanto, kuona-aineiden ja lääkkeiden erittyminen.

Mihin vettä tarvitaan?

Vesi on sialle elintärkeä ravintoaine, jota tulee olla jatkuvasti vapaasti saatavissa. Sika tarvitsee vettä ruuansulatukseensa pehmentämään ruokaa ja auttamaan sen kulkeutumisessa suolistossa. Kasvu on pääosin veden pidättymistä valkuaiseen, joten veden vähyys hidastaa kasvua. Myös lisääntymistoiminnot vaativat vettä, kuten myös esim. lämmönsäätely, maidontuotanto, kuona-aineiden ja lääkkeiden erittyminen.

litraa/ päivä

litraa/ minuutti (virtaus)

Imevät porsaat

1 - 2

0,5

Vieroitetut porsaat

1 - 5

1,0 - 1,5

Lihasiat 25-60 kg

4 - 8

1 - 2

Lihasiat 60-100kg

6 - 10

1 - 2

Tiineet emakot

12 - 20

2 - 4

Imettävät emakot

25- 55

> 4

Karju

8 - 10

2

Siitoseläin

10 - 15

2- 4


Mitä veden puutteesta seuraa?

Esim. suolamyrkytys, kasvun heikkeneminen, sairastumisalttius kasvaa, maidontuotos vähenee, syönti heikkenee jne.

Miten vesi tulee annostella?

Vesi kannattaa annostella pääsääntöisesti suuhun otettavasta purunipasta. Imeville porsaille juomakuppi on parempi, mutta hyvän hygienian ylläpito on silloin erityisen tärkeää. Juomanipat asetetaan lantaritilälle ja toiset nipat ruokintalaitteiden yhteyteen. Emakon juomanippa tulee olla asennettu siten, ettei se jää rehupinnan alle. Kaukalon pohjasta olevasta nipasta sika ei saa koskaan kaipaamaansa puhdasta vettä ja ruokahalun heiketessä veden saanti lakkaa kokonaan.

Millaista veden tulee olla?

  • Lämpötilaltaan mielellään noin + 17 asteista.
  • Koleja ja koliformisia bakteereita ei saa olla.
  • Kemiallisia suositusarvoja (suositus ihmisille, voidaan käyttää sioille):

Yhdiste, merkki

suos. enimmillään
pit. mg/l

Nitraatti (NO3-)

50

Nitriitti (NO2-)

0,5

Ammonium (NH4+)

0,5

Kloridi (Cl-)

250

Mangaani (Mn)

0,05

Rauta (Fe)

0,2

Sulfaatti (SO42-)

250

Kupari (Cu)

2,0

Lyijy (Pb)

0,01

pH

6,5 - 9,5


Miten juomavesi tutkitaan?

Juomavettä tutkivat mm. kunnalliset elintarvikelaboratoriot, joilla on erilaajuisia tutkimuspaketteja. Kannattaa sopia etukäteen, miten laajan ja minkä hintaisen tutkimuksen teettää. Laboratoriosta saa myös näytteenotto-ohjeet.

Vesilaitoksen tai oman kaivon vesi voi olla moitteetonta, mutta putkistot voivat olla saastuneet. Siksi vesinäyte kannattaa ottaa myös eläinsuojan sisältä, esim. linjaston ääripäästä.Vesitutkimuksista voi kysellä lisää esim. terveystarkastajalta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja