Olet täällä

Kivennäiset seosruokinnassa

Seosruokinnassa on kätevintä käyttää teollisia kivennäisrehuseoksia, joihin on lisätty kaikki tarvittava oikeassa suhteessa. Seosruokintaan käytettävä kivennäinen kannattaa valita kivennäissuhteiltaan sopivaksi. Kivennäinen voi olla muromainen, mure tai jauhe. Jauheiset kivennäiset ovat hankintahinnaltaan edullisia ja maittavat seoksissa yhtä hyvin kuin makukivennäisetkin.

Seoksen kivennäissisältö lasketaan sellaiseksi, että mahdollisen väkirehuannoksen kanssa päivittäinen eläinten kivennäistarve täyttyy.

Ohjeelliset kivennäisainepitoisuudet koko rehuannoksessa:

 g kivennäistä / kg kuiva-ainetta

 Lypsylehmät 

  Kalsiumia (Ca)

  yli 6

  Fosforia (P)

  yli 3,8

  Magnesiumia (Mg)

  yli 3,0

  Natriumia (Na)

  yli 1,6

 

Vitamiinit seosruokinnassa

Perusannos vitamiineja tulee käytetystä kivennäisrehuseoksesta. Jos karkearehut ovat huonosti säilyneitä tai jos käytössä on tuoresäilötty vilja, voi vitamiinien lisätarvetta tulla. Vitamiiniseosta voidaan lisätä seosrehun joukkoon esimerkiksi kerran viikossa.

E-vitamiinia suositellaan annettavan koko ajan, jos ruokintaan käytetään happosäilöttyä tai ilmatiiviisti säilöttyä viljaa. Kuiva- ja nestemäisten vitamiinilisien käyttöä suositellaan 28 viikkoa poikimisen jälkeen turvaamaan lehmien riittävä vitamiinien saanti, jos lypsylehmien tuotostasot ovat korkeita ja ruokinta perustuu kotoisiin rehuihin.

Samankaltaista sisältöä