Olet täällä

Väkirehuruokinta laidunkaudella

Monipuolinen täysrehu täydentää laidunta ja helpottaa kesäkiireissä

Täydennysväkirehun tarve on hyvällä laitumella pienempi kuin säilörehuruokinnalla. Täysaikaisessa laidunnuksessa MTT Maaningan kokeissa väkirehuannoksen lisääminen antoi suoraviivaisesti lisää maitotuotosta 9 väkirehukiloon asti, mutta sen jälkeen maitotuotos ei juuri lisääntynyt. Loppukesällä väkirehusta saatu hyöty oli suurempi kuin alkukesällä.

Alkukesän laitumella monipuolinen täysväkirehu, kuten Lypsy-Krossi I tasapainottaa laitumen matalaa kuitupitoisuutta ja runsasta liukoista valkuaista sekä hillitsee maidon ureapitoisuuden nousua.

Laidunkauden väkirehutäydennys voidaan toteuttaa myös viljan ja puolitiivisteen tai viljan, valkuaisrehun ja kivennäisrehun muodossa. Jos viljaa on niukasti käytettävissä, on kiireinen kesä paras ajankohta säästää ruokintatyössä ja käyttää valmista täysrehua.

Keskikesällä sisäruokintakauden väkirehuihin

Keskikesällä laitumelta saatavan rehun määrä vähenee. Kun laidunruohon kasvu on alkukesällä jopa 180 kg KA/ha/pv, se on loppukesällä vain 50 kg KA/ha/pv tai alle. Nämä kasvut on mitattu Pohjois-Savossa, mutta Etelä-Suomen savimailla heinäkuun helle voi lopettaa ruohon kasvun lähes kokonaan.

Kokoaikaisessa laidunnuksessa laidunrehun tilapäinenkin puute vähentää tehokkaasti maitotuotosta, joten keski- ja loppukesällä on laitumen pinta-alaa ja väkirehutäydennystä lisättävä. Laidunrehun puutetta voidaan korvata myös säilörehulla eli siirtyä osittaislaidunnukseen. Silloinkin väkirehutäydennystä on tarkistettava täydentämään todellista nurmirehun laatua.

Samankaltaista sisältöä