Olet täällä

Asetonitauti eli ketoosi

Asetonitauti on energia-aineenvaihdunnan häiriö, jonka oireena on huono ruokahalu. Herumiskauden energianpuutetilanteessa puretaan elimistön rasvavarastoja. Samanaikaisesti veren sokeripitoisuus laskee, kun sokeria kuluu runsaan maidontuotannon ylläpitoon. Rasvoja ei sokerin puutteen takia voida käyttää aineenvaihdunnan normaalireittiä energiantuotantoon, vaan niiden käyttö ohjautuu tapahtuvaksi ketoaineiden kautta.

Asetonitautia on kahta ei tyyppiä. Perinteinen asetonitauti johtuu verensokerin tuotantoon tarvittavien lähtöaineiden puutteesta. Lehmä joutuu tuottamaan maksassaan lähes kaiken maidontuotantoon ja elimistön tarpeisiin käytettävän sokerin. Sokeria tuotetaan pääasiassa pötsikäymisessä syntyvästä propionihaposta ja valkuaisaineista. Mikäli näistä sokerin tuottoon tarvittavista aineista on puutetta, eläin ei pysty tuottamaan niin paljon sokeria kuin maidontuotantoon tarvitaan, ja veren sokeripitoisuus laskee. Tavallisimmin eläin sairastuu juuri herumishuipun kynnyksellä. Hoitona on eläinlääkärin antama kortisoniruiske, mahdollisesti myös muita hoitoa tukevia lääkkeitä.

Uudempi asetonitaudin muoto liittyy liikalihavuuteen. Taudin syntyyn liittyvät nopea heruminen, energian puute ja suuri elimistön rasvavarastoista purkautuva rasvan määrä. Rasvaa kerääntyy maksaan, ja maksan toiminta häiriintyy. Tilaan liittyy monenlaisia seuraussairauksia kuten juoksutusmahan siirtymää, utare- ja kohtutulehduksia jne. Sairaustilaa esiintyy tavallisesti parin viikon aikana poikimisesta. Hoito on vaikeaa, lähinnä tukihoitoa ja seurannaissairauksien hoitoa. Ennaltaehkäisy on liikalihavuuden ehkäisyä.

    Perinteinen asetonitauti on harvinainen karjoissa, joissa säilörehua on vapaasti saatavilla, väkirehu on monipuolista ja valkuaista on riittävästi. Näissä tilanteissa on pidettävä mielessä, että asetonitauti voi olla myös seurausta mistä tahansa syömättömyyttä aiheuttavasta herumiskauden sairaudesta. Tyypillistä tällaisille tautitapauksille on, että ketoainepitoisuus ei ole kovin korkea. Jos asetonitauti tuntuu ruokintaa tarkastelemalla odottamattomalle, kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta muiden sairausvaihtoehtojen etsimiseen. Ja näin on tehtävä viimeistään siinä vaiheessa, jos eläin ei parane tavallisella asetonitautihoidolla.

Ruokinnallinen ennaltaehkäisy

  • Tasapainoinen ruokinta, joka varmistaa eläimen tarpeen mukaisen energian saannin
  • Täysrehut ovat maittavia, mikä auttaa lehmää syömään enemmän
  • Energian saantia voidaan lisätä tähän tarkoitukseen suunnitelluilla erikoisrehuilla, esim. Acetona Energy Power
  • Runsaasti lypsäville lehmille suositellaan runsaasti kalsiumia sisältäviä kivennäisiä esim. Farmarin Lypsykivennäinen ja Lypsy-Namino

 

Samankaltaista sisältöä