Olet täällä

Laidunkouristus

Laidunkouristus on magnesiumin puutteesta johtuva häiriötila. Syynä on joko rehun niukka magnesiumpitoisuus tai magnesiumin imeytymistä heikentävät tekijät (nurmen korkea valkuais- ja kaliumpitoisuus, niukka kuidun saanti). Tautia tavataan tyypillisesti laidunkaudella, kun ruoho on nuorta. Sitä voi kuitenkin esiintyä myös säilörehuruokinnalla.

Ensimmäisenä oireena on eläimen jännittynyt olemus ja lihasvärinät. Seuraavassa vaiheessa alkavat kouristukset. Eläin kuolee helposti, ellei eläinlääkäriä saada nopeasti paikalle.

 Hoitona ovat eläinlääkärin antamat magnesiumruiskeet.

Sairautta ennaltaehkäistään riittävällä magnesiumin saannilla, kuten Kesä-Namino kivennäisrehulla. Jos karjassa on esiintynyt tautitapauksia, muiden eläinten magnesiumin saantia lisätään välittömästi. Pitempiaikaisena ratkaisuna voidaan harkita peltojen lannoitussuunnittelulla.

Magnesiumvajaus on merkittävä äkkikuolemien syy. Tilannetta voidaan selvittää tutkituttamalla  kuolleen eläimen virtsanäyte. Jos virtsaa ei ole, myös silmän sisällä oleva neste käy näytteeksi. Magnesiumin puutetiloissa näiden nesteiden magnesiumpitoisuus on voimakkaasti laskenut. Jos karjan jokin eläin on kuollut magnesiumin puutteeseen, muidenkin eläinten magnesiumin saanti on riskirajoilla ja sitä on välittömästi lisättävä.

 

Samankaltaista sisältöä