29.04.10

Pötsihäiriöt

Pötsihäiriöillä tarkoitetaan pötsin käymistapahtumiin liittyviä häiriötiloja. Meidän oloissamme tavallisin tilanne lienee pötsin liika happamuus. Pötsissä syntyy niin suuri happomäärä, että happojen imeytyminen ja syljen puskurointikyky ei riitä pitämään happamuutta pötsin toiminnalle optimaalisella tasolla. Oireena on huono tai vaihteleva ruokahalu.

Pötsihäiriöillä tarkoitetaan pötsin käymistapahtumiin liittyviä häiriötiloja. Meidän oloissamme tavallisin tilanne lienee pötsin liika happamuus. Pötsissä syntyy niin suuri happomäärä, että happojen imeytyminen ja syljen puskurointikyky ei riitä pitämään happamuutta pötsin toiminnalle optimaalisella tasolla. Oireena on huono tai vaihteleva ruokahalu. Ruuansulatuskanavan toiminnan häiriöistä kertovat myös löysä uloste, jossa saattaa nähdä sulamatonta rehua, märepalojen pudottelu, lievät puhaltumiset jne. Maidon rasvaprosentti voi laskea huomiota herättävän alas.

Pötsin happamuutta voidaan ennaltaehkäistä pitämällä voimakasta pötsikäymistä aiheuttavien aineiden (sokeri, tärkkelys) kohtuullisella tasolla ja jakamalla väkirehut useassa erässä. Jos nurmirehu on hyvin sulavaa (korkea D-arvo), rehun syöntimäärän on oltava suuri, jotta pureksimista vaativaa, syljen eritystä tehostavaa korsiosuutta tulisi rehuannokseen riittävästi. Happojen neutralointia voidaan tarvittaessa edistää myös lisäämällä rehuun puskurisuoloja tai antamalla lehmille pitkää, pureskelua vaativaa kortta (olki tai heinä).

Muita pötsihäiriöiden aiheuttajia voivat olla äkilliset ruokinnan muutokset, jäinen, pilaantunut tai mullan tai ulosteiden saastuttama rehu tai juomavesi. Oireena on syömättömyys, jota seuraa usein ripuli. Tila paranee yleensä hoitamattakin, mutta tavallista on tukea pötsikäymisten tasapainoon pääsyä erilaisilla pötsilääkkeillä.

Pötsin tehokas toiminta on lehmän ravinnon saannin kannalta oleellista. Jos maitomäärä ei tunnu vastaavan syötettyä rehumäärää tai lehmät laihtuvat runsaasta ruokinnasta huolimatta, voi syynä olla pötsin lievästi häiriintynyt toiminta. Tavallisin syy tähän on pötsin liika happamuus ja siitä johtuva rehun huono sulavuus.

Ruokinnallinen ennaltaehkäisy

  • Ruokinta, jossa karkearehun ja väkirehun määrä ja laatu ovat tasapainossa. Erityisesti tärkkelyksen määrä ei saa nousta liian korkeaksi lehmän päivittäisessä rehuannoksessa.
  • Ongelmatapauksissa happamuutta voidaan vähentää soodaa sisältävillä erikoistuotteilla

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja