Olet täällä

Ruuansulatuskanavan kehitys

Suolen pinnalla oleva suolinukka, villus, on tärkeä osa porsaan ruoansulatusta. Sen kautta ravintoaineet imeytyvät suolesta vereen ja edelleen elimistön hyödynnettäväksi. Mitä pidemmät ulokkeet suolinukassa on, sitä paremmin ravintoaineet imeytyvät. Hyvin kehittynyt suolinukka luo siis edellytykset hyvälle terveydelle ja kasvulle.

Emän maito edistää luontaisesti suolen rakenteen kehittymistä imetysajalla. Vieroituksen yhteydessä suolinukka kuitenkin madaltuu stressin vaikutuksesta ja ravintoaineiden imeytyminen heikkenee.

Eniten suolinukan surkastumista vieroituksessa aiheuttaa liian alhainen syönti, mutta myös vieroitusstressi - ero emästä, siirto uuteen karsinaan, uudet karsinakaverit - aiheuttaa surkastumaa.

Progut ja ProVillus porsasrehuissa

Rehun koostumus vaikuttaa suolinukan kehittymiseen. Suomen Rehun porsasrehujen ProVillus-ominaisuus lisää suolinukan kasvua ja syvyyttä ja korjaa jo tapahtuneita vaurioita. Progut ja maitopohjaiset raaka-aineet edistävät suolinukan kehittymistä.

Rehun koostumuksen lisäksi porsaan hyvä syönti edesauttaa suolen pinnan rakenteen kehittymistä. Syntymän jälkeen porsaan ruoansulatus on keskittynyt maidon ainesosien, kuten maitovalkuaisen ja -rasvan, sulatukseen. Emän alla porsas on hyvä totuttaa kuivan rehun syöntiin, jotta porsaan ruoansulatus tottuu sulattamaan tärkkelystä, mikä tulee olemaan pääasiallisin energianlähden vieroituksen jälkeen.

Vieroituksen jälkeen suoliston nopea kehittyminen vaatii energiaa ja valkuaista. Silloin on tärkeää saada porsas syömään hyvin, jotta

  • porsas pysyy terveenä
  • porsaan kasvu tapahtuu hyvällä rehuhyötysuhteella
  • porsaat saadaan nopeammin välityspainoon = kiertonopeus ja kannattavuus paranevat

Jos porsas ei syö riittävästi, suolen rakenteen kehitys kärsii. Rehu ei sula niin hyvin kuin olisi mahdollista ja seurauksena voi olla ripuli. Aliruokinta vieroituksen jälkeen voi aiheuttaa myös ylensyöntiä noin 10 päivää vieroituksen jälkeen. Myös ylensyönti edesauttaa ripulin kehittymistä. Ylensyönnistä johtuen sulamatonta rehua kulkee paksusuoleen asti aiheuttaen mikrobifermentaatiota ja ripulin.

Samankaltaista sisältöä