Olet täällä

Porsaiden tiiviste- ja komponenttiruokinta

Tiivisteruokinta porsailla

Puolitiivisteruokinnassa viljan ja puolitiivisteen osuus jakautuu suunnilleen puoliksi. Porsaiden puolitiivisteruokinnalla saadaan rehun energia- ja valkuaissuhde toteutettu porsaan tarvetta ja syöntiä vastaavasti. Tiivisteruokinnalla päästään oman viljan maksimaaliseen käyttöön, tällöin teollisen tiivisteen osuus on noin 22 - 25 % seoksesta. Molemmissa ruokinnoissa teollista rehusta saadaan ruokintaan ne ravintoaineet jotka kotoisesta viljasta puuttuvat. Käytettävissä olevan viljan määrä on usein ratkaiseva valintaperuste. Riittävän hyvä annostelutarkkuus on kohtalaisen helppo hallita.

Sekä puolitiiviste- että tiivistevalintoihin on kiinnitettävä erityisen tarkkaa huomiota seosta laadittaessa, jotta päästään porsaan kannalta optimaaliseen tulokseen.

Välikasvatusosastolla voidaan tiivisteseoksiin käyttää hyvälaatuisen ohran lisäksi vehnää, kauraa sekä kuorittua kauraa. Energialisää voidaan ottaa myös kasviöljylisästä seokseen.

Komponenttiruokinta porsailla

Komponenttiruokinnalla pystytään hyödyntämään tilan omat viljat kustannustehokkaasti porsaiden ruokinnassa. Rehu voidaan jakaa porsaille joko kuivana rehuna tai liemirehuna. Komponenttiruokinnan ajatuksena on täydentää tilan omia viljoja sopivilla valkuais- ja täydennysrehuilla. Yleisin valkuaisen lähde liemiruokinnassa on ohravalkuaisrehu, mutta valkuaislähteenä on mahdollista käyttää myös esimerkiksi soijaa, hernettä ja härkäpapua. Mikäli porsaiden komponenttiruokintaan siirrytään alle 20 kg:n elopainossa, tulisi huomioida erityisesti seoksen maittavuus ja ravintoaineiden sulavuus. Tällöin voidaan harkita myös muiden valkuaiskomponenttien käyttöönottoa, esimerkiksi soijaproteiini, maitopohjaiset valkuaiset tai kalajauho. Seoksen energiapitoisuutta saadaan nostettua kasviöljylisällä. Täydennysrehu on aina valittava porsaan kasvuvaiheen mukaisesti.

Samankaltaista sisältöä