Olet täällä

Väkirehu vasikan ruokinnassa

Vasikan alkukasvatuksen yksi tavoite on muuttaa vasikka kohtullisen nopeasti märehtijäksi. Pötsi, verkkomaha, ja satakerta ovat aluksi pienet ja toimimattomat. Ne alkavat kuitenkin kehittyä nopeasti vasikan alkaessa syödä kuivarehua. Erityisesti väkirehun hajotus tuottaa pötsin kehitystä edistäviä haihtuvia rasvahappoja. Näin väkirehu nopeuttaa vasikan kehittymistä märehtijäksi. Mikrobit määräävät aikataulun.

Märehtijäksi kehittymisen edellytyksenä on, että pötsiin muodostuu märehtijälle tyypillinen mikrobikanta. Haihtuvat rasvahapot edistävät pötsin seinämien kehitystä nopeuttaen erityisesti papillien kasvua. Papillit ovat pötsin sisäseinämissä olevia nystyröitä, jotka lisäävät ravintoaineiden imeytymispinta-alaa. Mitä enemmän ja suurempia papillit ovat, sitä tehokkaampaa on ravintoaineiden hyväksikäyttö.

Kuusiviikkoisen vasikan hyvin kehittyneen pötsin sisäpintaa maito-väkirehuruokinnalla

Haihtuvia rasvahappoja muodostuu pötsimikrobien hajottaessa rehun ravintoaineita. Erityisesti väkirehun hajotus tuottaa runsaasti niitä. Siksi väkirehuruokinnan merkitys märehtijäksi kehittymisessä on keskeinen. Märehtijäksi kehittymisen jälkeenkin haihtuvien rasvahappojen tuotanto on tärkeää, sillä ne ovat märehtijän tärkein energian lähde.

Kuusiviikkoisen vasikan heikosti kehittyneen pötsin sisäpintaa maito-heinäruokinnalla

Väkirehun syöntiä voidaan lisätä:

  • Rajoittamalla juottoa.
  • Tarjoamalla hyvälaatuista ja maittavaa alkukasvatukseen suunniteltua väkirehua.
  • Muistathan, että vettä on vapaasti saatavilla. Veden saanti lisää kuivarehun syöntiä ja on edellytys bakteerien viihtymiselle pötsissä.
  • 

Vasikka voidaan vierottaa, kun se syö väkirehua kilon päivässä kahtena peräkkäisenä päivänä.

 

Samankaltaista sisältöä