08.07.16

Etanat kuminan kimpussa suorakylvetyillä lohkoilla

Etanat menestyvät nyt hyvin jatkuvasti kosteana olevassa peltomaassa.

Kuvassa kesäkuun alussa kylvetty kuminapelto, jossa vielä viime viikolla oli tasaiset taimirivit. Nyt etanat ovat syöneet isoja tyhjiä aukkoja jotka joudutaan kylvämään uusiksi.

Etanat menestyvät nyt hyvin jatkuvasti kosteana olevassa peltomaassa

Kuvassa ylhäällä on kesäkuun alussa kylvetty kuminapelto, jossa vielä viime viikolla oli tasaiset taimirivit. Nyt etanat ovat syöneet isoja tyhjiä aukkoja jotka joudutaan kylvämään uusiksi.

Pari päivää sitten pellolle levitettiin Sluxx-rakeita 5 kg/ha, ja käsittely on pysäyttänyt tuhotyön. Olkikerroksen alta ja mullasta jonkun sentin syvyydessä maan pinnasta löytyy kuolleita etanoita ja myös vielä elossa olevia joista selvästi näkyy viimeisenä ateriana nautittu annos sinertävää rautasulfaattia. Etanantorjuntaan oli kyllä varauduttu, koska tällä multavalla suorakylvölohkolla on ollut etanaongelmia aiemminkin, mutta silti ongelma pääsi yllättämään ja Sluxxin levitys tehtiin sitten muutama päivän liian myöhään.

Nyt tehtävästä paikkauskylvöstä voi juuri vielä ehtiä tulla riittävän vahva taimisto ennen talvea. Nyt levitettyjen Sluxx-rakeiden suoja riittää 2-3 viikoksi, mutta uusintakylvölle pitää ehdottomasti antaa vielä toinen 5-7 kg/ha annos, koska etanatuhojen riski kasvaa loppukesällä.

Etanariski on suurin suorakylvetyillä ja kevytmuokatuilla pelloilla. Lauhat talvet, multava muheva maalaji ja esikasvista tuleva runsas orgaaninen aines lisäävät tuhoriskiä. Pientareilta ja suojakaistoilta alkaen etanat saattavat silti levitä muillakin pelloilla, mutta niillä ajoissa tehty tarkkailu ja torjunta reuna-alueilla voi riittää.

Kun etanat ovat jo heinäkuun alussa tällaisessa vauhdissa, syyskylvettävien kasvien kanssa pitää tänä vuonna olla erityisen tarkkana etanoiden suhteen. Kynnetyllä maalla ongelma on huomattavasti pienempi kuin suorakylvetyillä ja kevytmuokatuilla.

Sluxxin tehoaine on maaperässä luontaisestikin esiintyvä rautasulfaatti, joten se on turvallinen ja ympäristöystävällinen torjuntakeino, josta ei ole haittaa muille eliöille. Etanoita löytää helpoiten ilta- ja aamukasteen aikaan, mutta pellolle voi myös tehdä tarkkailupisteitä vaikka kangassäkeistä ja laudan- tai puulevyn kappaleista joiden alta etanoita löytää helpommin.

Sluxx: Viljelijän Bernerin verkkokaupasta tai kysy asiantuntijalta!

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja