28.03.17

Kevät herättelee kuminalohkoja

Kumina talvehtii yleensä hyvin, jääpeitekään ei sitä lannista.

Lumen alta paljastuvat kuminalohkot ovat monin paikoin vielä jään peitossa. Jää antaa kuitenkin tilaa kasvulle ja jäälaikkujen väliin vapautuneet kuminan juurenniskat ovat alkaneet vihertää. Kumina talvehtii yleensä hyvin, jääpeitekään ei sitä lannista.

Tulevien päivien lämpimät, aurinkoiset päivät tekevät tehtävänsä. Mikäli sulamisvedet eivät lammikoidu pitkäksi ajaksi, kuminan kasvu etenee vauhdilla.

Kevät herättää myös rikkakasvit. Syksyllä itäneille ja talvehtineille rikoille ei paljon ole tehtävissä. Kun pellon pinta kantaa, on satokuminan kevätruiskutukseen käytettävissä Goltix 70 WG -valmiste. Se tehoaa vain keväällä itäneisiin pieniin, sirkkalehtivaiheen rikkoihin.

Goltixin käyttömäärä on 0,75 - 1,5 kg/ha. Karkeilla kivennäismailla ja kosteissa oloissa käytetään alimpaa annosta. Savi- ja multamaille annos saa olla korkeampi samoin kuin kuivissa olosuhteissa. Ruiskutus tehoaa, kun rivivälit ovat vielä auki. Varoaika on 60 vuorokautta ennen sadonkorjuuta ja kokonaiskäyttömäärä samalla lohkolla kasvukauden aikana enintään 3,0 kg/ha.

Satovuoden kevätlannoitus kannattaa tehdä myös heti, kun maa kantaa. Typen määrä on 50 - 90 kg/ha maan multavuuden ja viljavuusanalyysin osoittaman tarpeen mukaan.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja