Olet täällä

Kumina sopii hyvin viljojen viljelykiertoon, mutta sen viljelyyn on panostettava

Kuminanviljelyssä mikään ei tule ilmaiseksi vaan siihen pitää panostaa. Viljelymestari 2019-kilpailun kuminalla voittanut Mikko Niemi korostaa myös kuminan hyvää esikasviarvoa. Lue lisää ja katso video hänen ajatuksistaan kuminanviljelystä.

Mikko Niemen tilalla Jurvassa on ollut kuminaa jo vuodesta 2005 eli siitä lähtien, kun kuminan viljely alkoi yleistyä Suomessa. Hän on närpiöläisen Caraway Finland Oy:n sopimusviljelijä.

Niemen 15 vuoteen mahtuu useitakin välivuosia, ja varsinkin alkuvuosina kuminaa yritettiin viljellä aivan liian huonoilla mailla.

"Siitä viisastuneena kumina keskitettiin paremmille eli kovemmille maille, ja se kannatti", hän sanoo.

Kuminan viljelyn aloittamiseen ja välivuosien jälkeen palaamiseen Niemeä on houkuttanut kuminan tuoma parempi kannattavuus verrattuna esimerkiksi rehuohraan. Kumina on pylväsjuurisena myös erittäin hyvä esikasvi viljanviljelyssä, joten se sopii hyvin viljojen, etenkin rukiin viljelykiertoon.

"Kumina myös tasaa työhuippuja sekä keväällä että syksyllä", hän listaa kuminan etuja.

Kuminan suurimpana ongelmana hän pitää rikkoja, etenkin saunakukkaa eli peltosauniota. Kasvinsuojeluun on panostettavaa, ja se on haastavaa, sillä hyviä ja halpoja keinoja ei hänen mukaansa ole. Se korostuu varsinkin kylvövuonna, jolloin torjunta-ainekulutkin ovat suhteellisen suuret. Monivuotisessa kasvissa kulut kuitenkin jakautuvat useammalle vuodelle.

Toisena ja kolmantena vuonna kumina on Niemen mukaan varsin vähätöinen ja silloin hän ajaa yleensä vain juolavehnän ja hukkakauran torjunta-aineen sekä torjuu tarvittaessa kuminakoin.

Viimevuotinen kumina-ala oli noin 50 hehtaaria. Esimerkiksi Viljelymestari 2019-kilpailun 27 hehtaarin kilpailulohkon hän olisi jättänyt yhä viljelyyn, mutta lisääntyneen saunakukkaongelman vuoksi hän ei jatkanut sitä ja vähensi kokonaisalan reiluun kymmeneen hehtaariin.

"Tälle vuodelle jätettiin lähinnä ne lohkot, joissa ei ollut rikkoja. Kuiva ja kylmä kevät aiheutti kuitenkin sen, että kesäkuussa kasvusto oli vielä varsin vaatimaton verrattuna yleensä tuohon aikaan näkyvään yhtenäiseen kasvustoon."

Mikko NiemiViime vuonna kylvetty kasvusto kiri kuitenkin nopeasti kasvua kiinni ja se kukki komeasti juhannuksen jälkeen eli puitavaa tulee. Varmuudeksi Niemi suorakylvi keväällä aukkoisimpia paikkoja.

Jatkossakin hänen tarkoituksenaan on viljellä kuminaa suunnilleen nykyisellä alalla, vähän kuitenkin rikkatilanteesta riippuen. Tila on osin luomussa, joten Niemi aikoo panostaa aiempaa enemmän luomuviljantuotantoon.

Kuminan hinta paranee

Caraway Finland Oy:ssä uskotaan, että kuminamarkkinat ovat tasapainottumassa nykyisestä, mikä heijastuu myös kuminan tulevaan hintatasoon. Tehtaanjohtajan Dan Kjällbergin mukaan kuluneen vuoden aikana on ollut haasteellista saada markkinoilta kuminasta parasta mahdollista hintaa ylitarjonnan vuoksi.

Tällä kaudella tuotantoa on supistettu selkeästi kaikissa kuminan päätuottajamaissa, myös Suomessa. Tänä vuonna Suomessa saadaan puolet vähemmän kuminasatoa viime vuoteen verrattuna.

"Tšekeissä ja Baltian maissa on puolestaan kärsitty kuivuudesta, mikä voi vaikuttaa syksyn kuminamäärään sekä myös ensi vuoden kylvöaloihin", hän arvioi.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä