Valmistaudutaan kuminan kylvökauteen!

Kevät tulee keikkuen ja toukoaika sen mukana. Eteläisimmässä Suomessa satoa tuottavia kuminalohkoja on jo ehditty lannoittamaan. Kuminan kylvön voi ajoittaa muiden toukojen mukaan, kun pitkä aikaikkuna antaa joustoa.
Kylvön aikaikkuna on pitkä
Kuminaa voi kylvää toukokuulta kesäkuulle. Maassa tulee olla riittävästi kosteutta. Kumina taimettuu hitaasti (10–20 vrk). Kylvömäärä hehtaarille on 15–25 kg itävyyden mukaan, suorakylvössä +20 %. Tavoitteena on n. 450 kasviyksilöä neliölle.
Perustamisvuoden lannoitus - eväät kasvuun ja talvehtimiseen
Ravinteista tärkein on typpi, muita keskeisiä ravinteita ovat fosfori, kalium ja boori. Kuminalle saa antaa typpeä 160 kg/ha kivennäismailla ja 120 kg/ha eloperäisillä mailla, multavuuden mukaan. Osan typestä voi levittää loppukesällä. Fosforin voi levittää joko kerralla useamman vuoden tarve tai täydentäen satovuoden keväällä NPK-lannoitteella.
Satovuosina aikainen lannoitus varmistaa sadon
Moni on jo lannoittanut satoa tuottavat kuminalohkot. Se kannattaakin tehdä heti, kun maa kantaa. Lannoitus voidaan jakaa 50/50. Huomioi, että kumina kehittyy nopeasti kukintaan, joten toista lannoituskertaa ei pidä jättää liian myöhäiseksi.
Kasvinsuojelu perustamis- ja satovuosina
Perustamisvuoden kasvinsuojelu on syytä tehdä huolella. Hyvä periaate on tankkiseokset jaettuina 2–3 ruiskutuskerralla. Paras tulos saavutetaan, kun ensimmäinen ruiskutus ajetaan ennen kuminan taimettumista. Taimettumisen edistystä voi tarkkailla ”minikasvihuoneen” avulla.
Kasvukauden olosuhteille emme voi mitään, mutta onnistuminen perustamisvuonna takaa sadon määrän ja laadun sekä sen, että satovuosina voidaan keskittyä kuminakoin torjuntaan. Samassa yhteydessä voidaan torjua juolavehnää. Huomioi, että syksyllä taimettuneeseen ja talvehtineeseen saunakukkaan ei ole torjunta-ainetta.
Yläkuva: Trans Farm / Marjo Pellinen
Kommentit