Olet täällä

liian korkea ph?

Kysymys: 

Kalkituksen yhteydessä yksi lohko jota ei pitä nyt kalkita, sai vahingossa kalkkia.Ph oli jo valmiiksi 6,9,joten arvelen sen levitetyllä kalkkimäärällä nousevan lähelle 7,5. Onko korkeasta ph:sta mitään muuta haittaa kuin mahdollinen hivenaineiden huonompi liukoisuus ? Selviääkö siitä lannoittamalla Hiven Y-lannoksella vai pitääkö lisäksi antaa Superlehtiravinnetta tms.

Pe, 29. syyskuu 2006.
Vastaus: 

Jos käyttämänne kalkitusaine oli tavallista kalkkia, pH tuskin on noussut ihan noin ylös, mutta hieman yli 7 kuitenkin. Kalkin teho nostaa pH:a heikkenee, kun saavutetaan neutraali tila (=pH 7). Kyseessä on eräänlainen itsesäätely mekanismi.

Eipä tuosta arveluttavan korkeasta pH:sta juuri muuta haittaa ole kuin tuo hivenien puutosoireilu. Voit käyttää ehydottamaasi Hiven-Y lannoitusta, lehtilannoitteita tai kyntää maan hieman syvempään, jolloin maa happanee välittömästi. Syväkynnön kanssa kannattaa tosin olla aika varovainen; vaikutus on aika kova.

Vastaaja:

Timo Kanerva (timo.kanerva@nordkalk.com)

10.10.2006