Olet täällä

kalkituksen teho

Kysymys: 

tuolla luki että phn ollessa 5,8 30%typestä ja fosforista menee hukkaan paljonko menee hukaan viljavuusluokassa hyvä ja huono

Ke, 12. joulukuu 2007.
Vastaus: 

Hei!
Tuo 30% on laajan IsoVilja -tutkimusaineiston mukainen tulos. Tietysti joukkoon mahtuu aina parempia ja huonompiakin tuloksia.
Onneksi tutkimusaineistoon eksyy vuosittain niin vähän luokkaan "huono" kuuluvia pH-tuloksia, ettei sitä erikseen luokitella tuloksissa. Väittäisin kuitenkin, että luokassa huono, ravinteiden käyttö on parhaassakin tapauksessa niin heikkoa, että tuo 30 % menee hukkaan.
Luokassa hyvä voidaan saada jo lähes kaikki lannoiteravinteet kulkeutumaan kasvien käyttöön, mikäli kosteutta riittää ja kasvitautien torjunnasta on huolehdittu; näin ainakin pH-luokan "hyvä" ylärajoilla.

Vastaaja:

Timo Kanerva ()

14.12.2007