Olet täällä

nurmikon kevätkalkitus

Kysymys: 

Onko maatalouskalkki liukeneva aine? Luen joka kevät puutarha-aiheisista lehtien kirjoituksista että nyt on aika kalkita nurmikko.Tämä kalkki ei mielestäni paljonkaan liukene, sehän on hienoksi jauhettua kalkkikiveä joten jos mullan happamuutta halutaan parantaa niin kalkkia pitäisi sekoittaa nurmikkoa perustettaessa koko maakerrokseen. Viimeksi tänään luin tästä kirjastossa Kotipuutarhalehdestä, jonka tilaaja en ole.

Ma, 19. huhtikuu 2010.
Vastaus: 

Hei!
Olet hieman oikeilla jäljillä. Nk. peruskalkitus eli suurempi pH:n nosto tulisi suorittaa nurmen uudistamisen tai perustamisen yhteydessä. Ylläpitokalkitus, jolla pidetään saavutettua pH-tasoa yllä voidaan kyllä suorittaa nurmikasvuston sekaan kalkkisäkin kyljessä olevien ohjeiden mukaisesti. Tämä tulisi tehdä syksyllä tai varhain keväällä.
Olemme tutkineet tavallisen maanparannuskalkin tehoa suorakylvöpelloilla, joita ei muokata laisinkaan. Näillä pelloilla kalkin vaikutus eteni alaspäin 5-10 cm vuodessa, riipuen maalajista ja sadannasta. Puutarhakalkiksi, esimerkiksi Nordkalkin toimesta, myytävät kalkkikivijauheet ovat huomattavasti hienommaksi jauhettuja kuin tavalliset "peltokalkit", joten ne toimivat pääsääntöisesti pihanurmilla vallan hyvin.

Vastaaja:

Timo Kanerva ()

20.04.2010