Olet täällä

kalsium, kalium ja magnesium

Kysymys: 

Olen alkanut etsimään syytä huonohkoihin satoihin. Viljavuustutkimuksista huomasin, että vaikka ph olisi suht kohdillaan, niin kalsium, kalium ja magnesium ovat huononlainen tai välttävän kohdalla. Joskus lannottaessa esim. kaliumia tulee yli kasvin tarpeen. Joten jääkö esim. ylimäärä kalium maahan. Magnesiumin saa parannettua hivenlannoituksella. Mutta kuinka kalsium olisi parhain nostaa? Esimerkkinä lohko htHHk, ph 5.9, ca 550, kalkitussuositus 4 t/ha. Lohko on kyllä kalkittu näytteen otonjälkeen, joten sitä en tiedä onko ph noussut paljonkin ja kuinka on vaikuttanut kalsiumiin.

Ti, 05. huhtikuu 2011.
Vastaus: 

Maalaji näyttää olevan hieno hiekka ja jos vielä multavuustasokin on alhainen on ko. kasvualustassa ravinteiden hallinta erittäin haastavaa. Lisäämällä hienompia lajitteita ja multavuutta parantamalla päästäisiin tilanteeseen, jolloin ravinteetkin pysyisivät maa-aineksessa paremmin kiinni. Käytännössä maanparannustyöt tulevat vain niin kalliiksi että ne jäävät vain ajatusasteelle.

Kalkitus on kaikista helpoin ja edullisin tapa nostattaa maan ca- ja mg-pitoisuuksia (huom. muista oikea kalkkilaatu). Kalkituksen vaikutus tulee näkyviin kokonaisuudessaan parin kasvukauden jälkeen. Kun kalkituksesta on kulunut jo useampi kasvukausi, käy karkeilla mailla yleensä niin että pH-luku jää tyydyttävälle/hyvälle tasolle ja kalsium- ja magnesiumpitoisuudet putoavat huonompiin viljavuusluokka-arvoihin.

Jos kalkitus ei enää ole mahdollista (maan pH-arvo jo riittävän korkea), voidaan maan ca- ja mg-pitoisuuksia kohentaa esim. Kalsiumravinteella, Magnesiumravinteella tai Kalsium-magnesium-ravinteella.


Kyösti Tiainen
Viljavuuspalvelu Oy

Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@viljavuuspalvelu.fi