Olet täällä

Viljavuustutkimuksen tulkintaa

Kysymys: 

Kun otan peruslohkolta useampia näytteitä kuin minimivaatimus on,
Käytänkö näiden tulosten keskiarvoa. Edellisessä viljavuustutkimuksessa
suositeltiin sinkki ja/tai kupariravinnetta 100-200 kg/ha.
Millä menetelmällä tämä puutos olisi paras paikata. Nyt olen ruiskuttanut
lehtilannosta(Multiple 1 l/ ha)

Pe, 14. helmikuu 2014.
Vastaus: 

Hei

Kun otetaan lohkolta useampia näytteitä niin lannoitus voidaan suunnitella näytteiden keskiarvon mukaisesti. Jos isolla lohkolla on viljavuudeltaan hyvin erilaisia yhtenäisiä alueita kannattaa lohko jakaa osiin ja suunnitella lannoitus erikseen eri osille. Ympäristöehtojen mukaiseen lannoitukseen (typpi ja fosfori) kannattaa toimia Mavin oppaan mukaisesti: Opas ympäristöehtojen mukaiseen lannoitukseen 2007-2013.

Sinkki ja kuparilannoitukseen suositellaan käytettäväksi rakeisia ravinnesarjan tuotteita varsinkin kun maan pH tyydyttävä tai huonompi. Tällöin hivenravinteilla on useamman vuoden lannoitusvaikutus. Vuosittain suoritettavaan lehtilannoitukseen voi käyttää esimerkiksi YaraVita Gramitrel-tuotetta tai kysyjän mainitsemaa Multipleä.

Vastauksen antoi; Raimo Kauppila / Yara Suomi Oy