Olet täällä

Luumupistiäinen

Kysymys: 

Luumupuiden hedelmän alkuihin on iskeytynyt parin vuoden ajan n. 10 mm pituinen vaalea toukka. Syö luumun alut ontoksi ja pian ne ruskettuvat, kuori kovettuu ja hieman turpoaa. Ruskeissa hedelmissä ei ole enää toukkaa sisällä vaan on siirtynyt uusiin hedelmiin. Epäilen luumupistiäiseksi? Kuinka tälläistä voi torjua?

To, 16. heinäkuu 2015.
Vastaus: 

Kuvan perusteella näyttää, että reikiä luumuihin olisi aiheuttanut luumupistiäinen. Pistiäiset tekevät kasvisolukkoon koloja, munivat niihin munia ja syntyvät toukat ottavat ravintoa luumun sisältä. Luumujen rei'istä on valunut toukan ulostetta.

Pistiäisten torjunta on hankalaa. Kemiallisessa torjunnassa torjunta pitäisi kohdistaa aikuisiin. Muniin torjunta-aineet eivät tehoa. Myös luumun sisällä olevia toukkia on vaikea torjua. Myöhemmin maahan putoavat toukat talvehtivat koteloituneena maassa. Tehokkain torjuntakeino on nyt kerätä puusta saastuneet luumut ja hävittää ne huolella.

Lasse Matikainen
ViljelijänBerner

Sähköposti: etunimi.sukunimi@berner.fi

 

Pe, 17. heinäkuu 2015.

Kommentit