Olet täällä

Hedelmäpuiden kalkitus "panoksena"?

Kysymys: 

Minulla on useita hapankirsikkapuita (n. 200 kpl, alle 4 v) ja olen niitä toistaiseksi kalkinnut jauhemaisella kalkilla puun tyvelle, mullaten kalkin kevyesti pintamaahan. Puut on istutusvaiheessa kalkittu hyvin kasvualustaan.
Tuntuu kuitenkin siltä että pintamaahan lisätty kalkki ei imeydy riittävästi ja siten epäilen ettei juuristo saa sitä tarpeeksi? En ole uskaltanut lisätä kasveille kalkkia kerralla niin paljon kuin ne tarvitsisivat koska se ei tunnu imeytyvän vaan jää kasvin tyvelle, joten lisään kalkkia useassa erässä ja puumäärän vuoksi tämä on hyvin työlästä. Silti pelkään etteivät puut saa kalkkia riittävästi.

Voiko kalkituksen hoitaa "panoksena" kuten syvälannoituksen eli juuriston alueelle syvä reikä, jonne ladataan tarvittava määrä kalkkia (suurikin annos)? Voiko tästä olla jotain haittaa kalkin ollessa yhtenä "könttinä" juuriston alueella vai osaako kasvi itse annostella ja ottaa tarvitsemansa kunnes panos on ehtynyt?
Kuinka paljon kalkkia uskaltaa ladata kerralla juuriston alueelle jos se on ylipäätänsä mahdollista? Haaveilen että voisin lisätä kalkkia panoksena ainakin yhden kasvukauden tarpeisiin, mieluusti laittaisin toki mahdollisimman paljon kerralla jotta hommaa ei tarvitsisi tehdä kovin usein.

La, 18. maaliskuu 2017.
Vastaus: 

Hapankirsikkapuiden kalkitukseen sopii hyvin jauhemainen kalkki, jonka voi levittää puiden tyvialalle multaamalla.

Kalkituksen jälkeinen kastelu nopeuttaa kalkin painumista maan syvempiin kerroksiin hiusjuuristoalueelle, missä kalkin ja ravinteidenotto tapahtuu. Kalkin levityksessä tulisikin huomioida, että kalkki levitetään puun latvuksen määrittelemälle kehän ulkoreunoille. Puun hiusjuuristo sijaitsee maassa samalla ympyränsäteellä, missä latvuksen kärkikasvupisteet oksissa ulottuvat. Kalkin levitys puun rungon läheisyyteen on turhaa, koska paksummat pääjuuret ovat jo korkkiintuneet eikä ravinteidenottoa tapahdu puun tyveltä vaan hiusjuuristoalalla.

Kalkkia ei kannata syväsijoittaa isoina massoina maaperään, koska liukeneminen vie aikaa ja hiusjuuristo ei hakeudu kalkkia kohden. Toivotun pH:n nostamisen ravinteiden vapautumisen kirsikkapuiden käyttöön pystytään varmimmin saavuttamaan pintalevityksenä, multaamalla tai kastelun mukana.

Vastaaja:  
Säde Virkki, puutarhuri, maatalous-metsätieteen ylioppilas

Ma, 03. huhtikuu 2017.

Kommentit