Olet täällä

Taimen reunat keltaiset

Kysymys: 

Hei.

Rypsissä esiintyy joitakin taimia joissa sirkkalehden reunat on kuvan kaltaisesti kellastuneet. Luin että nopeasti kasvava taimi voisi kärsiä kaliumin puutteesta mikä näkyisi tuon tapaisena oiteena mutten löytänyt kuvaa mitä verrata. Miltä tuo kuvan perusteella näyttää?

T: Heikki Perälä, Janakkala.

Ma, 29. toukokuu 2017.
Vastaus: 

Hei
Kiitos kysymyksestäsi.

Kuvan perusteella rypsin taimi kärsii kaliumin puutetta. Karkeilla kivennäismailla ja turvemailla kaliumin puute tulee yleisemmin esille mutta myös savimailla se on mahdollista jos kasvi kärsii kuivuutta nopeassa kasvuvaiheessa.

Kaliumin puutteessa myöhemmin kasvin varsi tai korsi heikkenee, koska kasvi ei pysty kuljettamaan riittävästi hiilihydraatteja varren soluseinämien muodostumista varten. Heikko korsi tai varsi taas merkitsee lakoutumisriskin lisääntymistä.  Kaliumin puutteen seurauksena kasvin soluseinät ovat ohuita ja lehtiin kerääntyy sokereita, mikä altistaa kasveja myös tauti-infektioille.

Kaliumin puutetta voi nopeimmin torjua kaliumia sisältävillä lehtilannoitteilla, esim. Final K, jota yleisesti käytetään kaliumin puutteeseen perunalla. Näinkin voimakkaassa kalin puutteessa tulisi kuitenkin käyttää kalilannoitteena YaraMila –kalisuolaa.

Vastauksen antoi: Lasse Matikainen / Viljelijän Berner

Ke, 31. toukokuu 2017.

Kommentit