Olet täällä

rukiinpuinnin järkevyys

Kysymys: 

Ruis vielä puimatta. Evolo ei meinannut valmistua millään. Nyt alkaisi olla puinti kelpoista. Jatkuvat sateet ovat todennäköisesti heikentäneet sakolukua ja siellä täällä näkyy punertavia jyviä. Ehkä punahometta. Lakopaikoista alkaa jyvät itämään. Kasvusto muuten hyvä mutta onko sato käyttökelpoista ja onko taloudellisesti jäkevämpää olla puimatta?

Ke, 20. syyskuu 2017.
Vastaus: 

Sakoluku varmastikin on tässä kohtaa syksyä jo kovin alhainen. Mutta myös matalasakoiselle eli sakoluvultaan alle 100-sakoisellekin rukiille on käyttöä, mikäli erä on muuten hygieenisesti ja laadullisesti elintarvikelaadut täyttävää. Sakolukumäärityksen alin arvo on 62, joten mikäli sakoluku on 62, täytyy erälle tehdä lisäanalyysejä kelpoisuuden varmistamiseksi.

Mikäli tosiaan lakopaikat ovat alkaneet itämään, kannattaa ne jättää puimatta. Toki tämä arvio ja päätös on jokaisen viljelijän lopulta itse tehtävä. Yksittäiset punahomeiset jyvät eivät ole ongelma, kunhan niiden osuus korjatusta sadosta jää pieneksi.

Sadon käyttökelpoisuutta päästään paremmin arvioimaan ennakkonäytteestä, toki vastaanottonäyte lopulta ratkaisee erän kelpoisuuden. Puimisen tai puimattomuuden taloudellisuuteen en pysty ottamaan kantaa, riippuu paljon kasvuston tiheydestä ja puintikosteudesta sekä erityisesti siitä, onko erä lopulta käyttökelpoista.

Vastauksen antoi: Tero Hirvi, Fazer Mylly

To, 21. syyskuu 2017.

Kommentit