Olet täällä

Rikkakasvien torjunta syksyllä

Kysymys: 

Millä härkäpavun olisi saanut pois rukiin orailta? Ally+Buctril oli pettymys. Saunakukka näyttää menneen nurin mutta härkäpapu, pihatähtimö ja matara tuntuvat porskuttavan edelleen.

Pe, 05. lokakuu 2018.
Vastaus: 

Härkäpapu on herkkä MCPA:lle eli se on toimiva ratkaisu torjuntaan, jos esim. puinnin aikana on tapahtunut runsaasti varisemista ja härkäpapua on pellolla jääntikasvina.

Ally ja Buctril eivät ole sopiva seos, jos pellolla esiintyy mataraa, sillä kummallakin teho mataraan on korkeintaan tyydyttävällä tasolla. Buctrilin teho pihatähtimöön 0,7 l/ha annoksella on hyvä (90-100%) rikkojen ollessa pieniä. Teho tulee näkyviin noin 2 viikkoa ruiskutuksesta ja 4 viikossa rikkakasvit kuolevat kokonaan. Tänä syksynä rikkoja on taimettunut lämpimän sään myötä melko pitkällä ajanjaksolla, joten joillain pelloilla on näkynyt tilanteita, jossa uusia rikkoja on noussut runsaasti vielä rikkatorjunnan jälkeen.

Vastaaja:

Nelli Piekkari, Junior tuotepäällikkö, Viljelijän Avena Berner

Ti, 16. lokakuu 2018.

Kommentit

Anonymous

Kiitos vastauksesta. MCPA:ta olisi varmaan tänä vuonna pitänyt käyttää. Kasvinjalostajan edustaja KWS/Claus Nymand joskus kommentoi että MCPA heikentää rukiin talvehtimista ja suositteli siksi gramma-aineita. Mutta tänä vuonna kasvukausi on jatkunut niin pitkään, että ehkä ruis olisi ehtinyt toipua MCPA:n aiheuttamasta stressistä.