Olet täällä

Turvallinen olkikate

Kysymys: 

Mitä tulee ottaa huomioon valittaessa olkea vihannesten ja juuresten kateviljelyyn ja/tai kasvihuoneen kasvualustaan? Millä aineilla kasvustoa ei saa olla ruiskutettu ja minkälaisia varoaikoja tulisi noudattaa? Tarjolla olisi esimerkiksi useamman vuoden kuivassa varastoituna ollutta MCPAlla ruiskutettua olkea tai samaa tavaraa hieman kompostoituneena (kosteassa säilytetty).

Ma, 31. joulukuu 2018.
Vastaus: 

Käytännössä kaikilla MCPA:ta sisältävillä rikkakasvien torjunta-aineilla on olkien käytön rajoitus koskien käyttöä kasvualustana (Käsitellyn viljan olkia ei saa kompostoida eikä käyttää kasvihuoneissa kasvualustana.). Rajoituksia aiheuttavat myös muutamat muut tehoaineet, kuten fluroksipyyri, mekoproppi-P ja diflufenikaani. Rajoitukset kannattaa aina varmistaa tuotekohtaisesti kasvinsuojeluainerekisteristä: kasvinsuojeluaineet.tukes.fi.

Käytön rajoitus perustuu siihen, että kasvinsuojeluaineen tehoaine hajoaa kasvijätteessä sen verran hitaasti, että se voi kasvualustassa haitata esimerkiksi taimien kasvua ja aiheuttaa vioituksia. Hajoamisaikaa ei rekisteröinnin yhteydessä määritellä eli mitään tiettyä varoaikaa eri valmisteille ei ole saatavilla.

Vastaaja:

Nelli Piekkari, Junior Tuotepäällikkö, Viljelijän Avena Berner

Pe, 04. tammikuu 2019.

Kommentit

Siniharju

Onko mitään tietoa kuinka paljon hitaammin kasvinsuojeluaineet hajoaa kasvijätteessä kuin maassa?