Olet täällä

Nämä uudet ruokintanormit

Kysymys: 

Vanhana ymmärrän ry, srv ja ka -määrät lehmien ruokintaperusteiden laskennassa. Nyt nämä uudet OIV ja MJ. Senverran ymmärrys on lisääntynyt että 1ry on 11,7 MJ on siis löydetty ja luettu: Lehmien ruokinnan perusteita. Ihan ensimmäinen ongelma on se energiakorjattu maito ja ensimmäinen laskulauseke jolloin pitäisi laskea 0,75 potenssiarvo maidosta. Siihen tyssäsi viisaus siis hyvät metsäneläimet miten lasketaan 0,75 potenssi? Sitten tämä D-arvo jolla pitäisi leikkiä että tietäisi paljonko sitä rehua pitikään jakaa. Noh vanha viisaus on että sen se syö minkä syö, eikä noita vanhojakaan karjantarkkailijan laskemia ruokintasuunnitelmia ole kovinkaan orjallisesti pystytty noudattamaan, kun ne ei syö niin paljon kun joskusmaailmassa tarkkailijat laskivat.

Kaipaan siis maatalousoppilaitosten aikaisia uusia määreitä rehuluokitusten laskemiseen, kun lehmä lypsää 10kg - 20kg - 30kg - 40kg näiden tarvearvoja ja kuinka ne nykyteknologian viisaudella lasketaan. Sitten tietenkin se miten paljon Sievikki tarvitsee itselleen ravintoa kun se läpikäy tämän koko rehuluokituksen ja putoaa viimein umpeen.

Onko jotain ilmaisohjelmaa netissä johon arvot voitaisiin syöttää jos se on täysin mahdotonta tässänäin opastaa tai onko jotain kirjaa joka ihan alkeita näistä uusista asioista opettaa.

Ti, 11. helmikuu 2014.
Vastaus: 

Hei,

Nurmirehun D-arvo saadaan säilörehuanalyysistä, ja potenssi 0,75 pitää katsoa funktioita laskevasta taskulaskimesta.

Energia megajouleina on suoraan verrannollinen ry:hyn, 1 ry = 11,7 MJ.

OIV on ohutsuolesta imeytyvä valkuainen, joka koostuu rehujen ohitusvalkuaisesta sekä mikrobivalkuaisesta, johon taas vaikuttaa pötsissä hajoava valkuainen (HVO on hajoavan valkuaisen osuus) ja toisaalta mikrobien saatavilla oleva energia. Pötsin valkuaistase on PVT.

Jokaisella rehuaineella on näille taulukkoarvot, ja niiden laskentakaavatkin ovat rehutaulukoissa, samoin tarvenormit:

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot

ProAgrian ”Lypsylehmän ruokinta” on uusin, viljelijöille suunnattu opas ruokinnasta.

Vastauksen antoi; Pirjo Hissa / Hankkija Oy